Yle: Sähkön pörssihinta voi heitellä rajusti - syynä pakkanen

Pakkanen nostaa sähkön kulutuksen huippuunsa. Se tarkoittaa pörssihinnan heittelyä. kertoo .

  • LKS 20160104 Vesihöyry nousee savupiipusta Vantaan Energian voimalaitoksella Vantaalla 4. tammikuuta 2016. Keski-Suomessa pakkanen kiristyy alkavalla viikolla noin 30 asteen tienoille. Etelä-Suomessa pakkasasteita mitataan 10-15. LEHTIKUVA Heikki Saukkomaa

    Vesihöyry nousee savupiipusta voimalaitoksella pakkaspäivänä.

    ()

Pakkasen kiristymisestä johtuen sähkön kulutus on huipussaan. Tästä syystä sähkön pörssihinta voi Ylen mukaan vaihdella rajusti, jopa kymmeniä prosentteja kilowattitunnilta.

Pörssisähköä ostavan asunnonomistajan kannattaa olla tarkkana pakkaskaudella. Sähkön hinta saattaa vaihdella jopa tuntien välein hyvinkin paljon. Käytännössä kulutuspiikki voi nostaa yhden kilowattitunnin hintaa jopa kymmeniä prosentteja.

– Kuluttajat jotka ostavat nyt pörssipohjaista sähköä. Näiden yksittäisten mahdollisten kalliiden tuntien hinta näkyy suoraan heillä. Silloin se intressi sähkön kulutuksen vähentämiseen niillä tunneilla on suurin, sanoo Kantaverkkoyhtiö Fingridin käyttötoiminnan johtaja Reima Päivinen.

Päivinen muistuttaa, ettei toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen tehneille hintapiikeillä ole vaikutusta sähkön hintaan - ainakaan heti.

Nyt meneillään olevaa kulutuspiikkiä helpottaa se, että sähköä on riittävästi ostettavissa esimerkiksi Ruotsista ja Venäjältä. Jos uusi pakkaskausi tulee lomaviikkojen jälkeen, tilanne voi olla aivan toisenlainen.

Loppiaiseksi ennustetaan maksimissaan noin 14 000 Megawattitunnin kulusta. Lukema on tälle talvelle suuri, sillä tähän mennessä kulutus on tätä viikkoa lukuun ottamatta ollut noin 10 000 - 12 000 megawattitunnin välillä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.