Verkkouutiset

Yle: Kunnat vetävät kotiinpäin kilpailutuksissa

Kuntien hankinnat ohjautuvat kilpailutuksissa oman tai lähialueen yrityksille, paljastuu Yle Uutisten kyselystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kyselyyn vastanneiden 22 keskeisen kaupungin hankinnat nousivat 9,5 miljardiin euroon viime vuonna. Kunnat ohjaavat tietoisesti kilpailutettaviakin hankintoja oman tai talousalueensa yrityksille.

Pääkaupunkiseudun kolmen suuren, Helsingin, Espoon ja Vantaan, hankinnat ovat yhteensä 4,2 miljardia euroa. Näiden miljardien jakautumisesta eri yrittäjille kaupungeilla ei ollut tietoa.

Suurin osa muista isoista kaupungeista ja maakuntakeskuksista kykenivät erottelemaan hankintojen kohdistumista. Kyselystä paljastuu, että rankimmin kotiinpäin vetävät Oulu ja Lahti. Niillä peräti 68 prosenttia kilpailutuksista päätyy koti- tai lähikunnassa toimivan yrityksen eduksi.

Kotka, Hämeenlinna ja Mikkeli pitävät kyselyn mukaan tiukimmin kiinni hankintalain määräyksistä olla suosimatta omiaan.

Pohjanmaan maakunnissa vedetään keskimääräisesti kotiinpäin. Seinäjoki ja Vaasa reilun 50 prosentin varmuudella, mutta Kokkola ohjaa hyvällä suunnittelulla yli 60 prosentin kilpailuista kotikentälle.

Hankintalain mukaan oman kunnan yritysten suosiminen on kiellettyä.

Omien yritysten suosimiseksi kunnat suunnittelevat hankintansa siten, ettei niistä tule oman kunnan yrityksille liian suuria kokonaisuuksia. Hankintoja siis pilkotaan osiin, jotta kotikunnan yritykset pääsevät mukaan kilpailuun. Samalla hankkeiden kiinnostavuus kunnan ulkopuolella heikkenee.

Lisäksi käytetään puitesopimuksia ja palveluseteleitä suurten hankintojen tai palvelujen toteuttamiseen. Niiden avulla hankinta onnistuu monen paikallisen yrityksen yhteisvoimin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)