Yle: Suomalaisten eläkesijoituksia veroparatiiseissa yli 40 miljardia

Suomen kuudella suurimmalla työeläkevakuuttajalla oli toissa vuoden lopulla yli 40 miljardin sijoitukset veroparatiisien kautta, kertoo Yle.

  • LKS 20150711 // LKS 20150607 // LKS 20140513 LKS 20140505 Finnwatchin ja Kepan veropaneelissa jaettiin kortteja veroparatiisista Helsingissä 5. toukokuuta 2014. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

    Finnwatchin ja Kepan veropaneelissa Helsingissä 2014 jaettiin postikortteja veroparatiisista.

    ()

Ylen tekemän selvityksen mukaan Suomen kuudella suurimmalla työeläkevakuuttajalla oli vuoden 2014 lopussa yli 40 miljardin euron arvosta sijoituksia veroparatiisien kautta. Suosituimmat kohteet olivat Caymansaaret ja Irlanti.

Valtaosa oli sijoituksia erilaisiin rahastoihin, mutta mukana oli myös suoria sijoituksia veroparatiisiyhtiöihin.

Kuuden suurimman työeläkevakuuttajan varoista keskimäärin 25 prosenttia hakee Ylen mukaan lisävauhtia jostain verokeitaasta. Rahastosijoituksien osalta suhdeluku on selvästi suurempi.

Selvityksessä olivat mukana Varma, Ilmarinen, Keva, Valtion eläkerahasto, Elo ja Etera.

Ylen haastatteleman Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professorin Timo Rothoviuksen mielestä veroparatiiseja voisi vältelläkin.

– Jos kaikki eläkesijoittajat siirtäisivät rahansa pois veroparatiiseista, niin veroparatiisien käyttö romahtaisi täysin. Samat tuotot löydettäisiin veroparatiisien ulkopuoleltakin, hän arvioi Ylelle.

Hän ei tosin usko välttämättä riittävän, että pelkästään suomalaiset eläkeyhtiöt toimisivat näin. Vaikutukset olisivat kuitenkin merkittäviä, jos suuret amerikkalaiset eläkeyhtiöt olisivat mukana.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.