Verkkouutiset

Ei oikeuta edes työttömyysturvaan – yrittäjät ilmoittavat työtulonsa alakanttiin

Työeläkeyhtiö Elossa ollaan huolissaan, koska joka kolmas yrittäjä on määritellyt työtulonsa niin alhaiseksi, että se ei anna todellista turvaa vanhuutta tai esimerkiksi työttömyyttä varten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työeläkeyhtiö Elon vakuuttamista 85 000 yrittäjästä kolmannes on määritellyt työtulonsa niin alhaiseksi, että se ei oikeuta edes työttömyysturvaan. Yrittäjän eläkelain mukaisen työtulon pitäisi olla vähintään 12 564 euroa vuodessa, jotta yrittäjällä olisi mahdollisuus työttömyysturvaan.

Yrittäjä määrittelee ja ilmoittaa itse oman YEL-työtulonsa, joka vaikuttaa työeläkkeen lisäksi sairausvakuutuslain mukaiseen päivärahaan ja on pohjana äitiys- ja vanhempainrahaan sekä työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Elon kehitysjohtaja Eero Sallasmaan mukaan merkittävä osa yrittäjistä pitää YEL-työtulonsa tietoisesti matalana työpanoksensa arvoon nähden, vaikka liiketoiminta kasvaisikin. Viime vuonna Elon yrittäjien keskimääräinen työtulo pieneni kaksi prosenttia 21 921 euroon.

– Ilmiö huolestuttaa minua. Tunnettu tosiasia on, että kun tulovirta ei ole suuren suuri, ei haluta maksaa taakkana koettuja työeläkevakuutusmaksuja pakollista enempää. Tällöin esimerkiksi työttömyyden tai työkyvyttömyyden kohdatessa yrittäjä jää oman onnensa nojaan, sanoo Sallasmaa.

Sallasmaan käsityksen mukaan YEL-työtulon merkitys yrittäjän sosiaaliturvan perustana tunnetaan erittäin huonosti.

– Käytännössä tämä heijastuu myös luottamukseen työeläkejärjestelmää kohtaan, hän varoittaa.

Haasteena on hänen mukaansa usein se, että yritystoiminnan alkaessa kaikki energia menee liiketoiminnan käynnistämiseen ja siinä vaiheessa YEL-maksut koetaan rasitteena. Houkutus minimoida kulut on suuri, ja YEL-maksut saattavat näin unohtua minimitasolle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)