Verkkouutiset

WTO:n sopimus kauppamenettelystä saa tavarat liikkumaan tehokkaammin rajojen yli

Maailmankauppajärjestö WTO:n kaupankäynnin menettelyitä koskeva monenkeskinen TFA-sopimus astui voimaan tänään keskiviikkona.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nyt voimaanastunut TFA-sopimus käsittelee vientiin ja tuontiin liittyviä maksuja ja muodollisuuksia sekä kauttakulkua. Ulkoministeriön mukaan sopimuksella pyritään nopeuttamaan tullausta, vähentämään tarpeetonta paperityötä sekä lisäämään tiedonsaantia ja ennakoitavuutta.

Ministeri Kai Mykkänen (kok.) pitää kauppamenettelysopimuksen voimaanastumista Suomen kannalta erittäin tärkeänä. Sopimus mahdollistaa hänen mukaansa tavaroiden liikkumisen rajojen yli tehokkaammin, mistä hyötyvät sekä yritykset että kuluttajat.

– Osana globaaleja arvoketjuja etenkin välituotteet, osat ja komponentit liikkuvat tullirajojen yli useita kertoja. Suomen tavarakaupan vienti ja tuonti koostuvat paljolti tällaisista välituotteista, Mykkänen muistuttaa ministeriön tiedotteessa.

Kauppamenettelyiden yksinkertaistamisesta hyötyvät ministeriön mukaan etenkin pienet ja keskisuuret yritykset. Sopimus tukee omalta osalta myös kehitysmaiden yhdistymistä globaaliin talouteen. Suomi tukee sopimuksen toimeenpanoa itäisessä ja eteläisessä Afrikassa yhteistyössä Maailman tullijärjestö WCO:n kanssa kolmella miljoonalla eurolla

OECD:n mukaan sopimus vähentäisi täysimääräisenä yritysten kauppakustannuksia keskimäärin 12–17 prosenttia, mikä merkitsisi globaalisti 480–680 miljardin dollarin säästöä kuukaudessa. Noin 7 prosenttia kaupan arvosta hukkuu maailmanlaajuisesti paperityöhön. TFA-sopimuksen toimeenpaneminen voisi kasvattaa maailmantaloutta noin puoli prosenttia ja vientiä 2,7 prosenttia vuodessa.

Sopimuksen voimaanastumiseen vaadittiin kahden kolmasosan eli 110 WTO-jäsenmaan kansallinen ratifiointi. Sopimus astuu nyt voimaan näiden maiden osalta ja tulee sitomaan muita jäseniä sitä mukaan, kun ne saattavat sopimuksen kansallisesti voimaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)