Verkkouutiset

Ekonomisti Roger Wessman: Työvoiman puute iskee jarrut talouskasvun päälle

Ekonomisti Roger Wessmanin mukaan pitkäaikainen trendikasvu näyttää olevan vain noin prosenttiyksikön luokkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Riippumattoman ekonomistin Roger Wessmanin mukaan jo viime vuoden talouskasvu näyttää olleen kestämättömän vahvaa, koska vaisullakin kasvulla työttömyys laski.

– Jo nyt on hajanaisia merkkejä ammattityövoiman puutteesta. Tilaa on kuitenkin muutaman vuoden selkeästi ripeämmälle kasvulle, ennen kun työvoiman puute pysäyttäisi talouden kasvun, Wessman kirjoittaa blogissaan.

Vaikka talouden kasvu viime vuonna näyttää olleen vain noin 1,5 prosenttia, työttömyys tippui jo puolella prosenttiyksiköllä. Vaikka työttömyyden lasku on sinällään positiivinen uutinen, samalla se viestii siitä, että viime vuodenkin vaisu kasvu olisi ollut kestämättömän vahvaa.

– Työttömyys ei voi loputtomiin laskea, joten talouden pitkäaikainen trendikasvu näyttää viime vuoden perusteella olevan vain noin prosenttiyksikön luokkaa, Wessman toteaa.

Wessmanin mukaan keskeinen kysymys on, miten paljon kasvuvaara on, ennen kun työvoiman puute laittaa pisteen trendikasvua ripeämmälle talouden kasvulle. Kahden prosentin työttömyyden lasku saavutettaisiin viimeisen vuoden vauhdilla neljässä vuodessa.

– Ripeämmällä talouden kasvuvauhdilla raja tulisi ripeämmin vastaan, mutta muutaman vuoden selkeästi ripeämpi kasvu on hyvin mahdollisuuksien rajoissa. Työvoiman kasvun kiihtyminen antaisi jonkun verran vielä lisää tilaa talouden kasvulle, ennen kun työvoiman puute iskisi jarrut päälle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)