Verkkouutiset

Björn Wahlroos tylynä HS:ssä: Työpaikkoja katoaa lisää

Sampo Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoo Helsingin Sanomille, että Suomi on pahemmassa jamassa, kuin 1990-luvulla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Björn Wahlroosin mukaan Suomen talouden synkästä tilasta saa kiittää paria pieleen mennyttä työmarkkinaratkaisua ja niiden pieleen menneitä korjausyrityksiä, jotka edelleenkin jäykistävät työmarkkinoita.

Wahlroos luettelee talouden hälytysmerkkejä: ulkomaankaupan vaihtosuhde, eli vientihintojen suhde tuontihintoihin, on heikentynyt 30 prosenttia. Palkat ovat samanaikaisesti nousseet 40 prosenttia. Vuoden 2008 jälkeen teollisuus ei ole juuri investoinut. Bruttokansantuote on jopa laskenut samaan aikaan, kun palkkakustannukset ovat nousseet.

– Työpaikkoja on mennyt huomattava määrä. Ja nyt tulee tylsä puoli: niitä menee vielä lisää, Wahlroos sanoo.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Wahlroosin mukaan hyvänmakuiset lääkkeet on jo käytetty. Tarvittavat toimenpiteet ovat aika hurjia ja poliittisesti vaikeita.

– Se ei ole mitään avaruusfysiikkaa. Suomen huoltosuhde on maailman heikoimpia. Meidän täytyy tehdä enemmän töitä. Ja jotta saamme enemmän ihmisiä tekemään töitä, työn pitää olla halvempaa, Wahlroos lataa.

Wahlroos vähentäisi rajusti ansiosidonnaista työttömyysturvaa mutta myös työn verotusta. Tarkemmin sanoen hän laskisi kaikkia muita veroja, paitsi arvonlisäveroa ja kulutusveroa. Kiinteistöveroa olisi varaa nostaa ja laajentaa koskemaan myös maatalous- ja metsämaata.

– Minulle on aivan käsittämätöntä, että poliitikot verottavat kyllä omistus- ja vuokra-asunnoissa asuvia kaupunkilaisia, mutta meitä maalla asuvia suurmaanomistajia ei veroteta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)