Verkkouutiset

Vuokranantajat perää lisää avoimuutta kuntien ja kaupunkien asuntopolitiikkaan

Suomen Vuokranantajat perää lisää avoimuutta kuntien asuntopolitiikkaan ja asumisen nostamista kuntavaalikeskustelun keskeiseksi teemaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Järjestön mukaan huomion pitäisi kiinnittyä etenkin tehokkaampaan kaavoitukseen, normien purkuun ja toimivaan joukkoliikenteeseen.

Suomen Vuokranantajien asiantuntija Tuomas Viljamaa vaatii, että kuntien on laskettava talousarviossaan auki, kuinka paljon kunnan alueen ARA-vuokra-asuntojen rakentamista tuetaan.

– Piilossa olevat tuet, kuten alennetut tonttien hinnat ja vuokrat, pitää saada näkyviin, jotta päätöksenteko on mahdollisimman läpinäkyvää, hän sanoo.

– Kuntien vuokrataloyhtiöitä tarvitaan nykyjärjestelmässä tukemaan varsinkin kasvukeskusten asuntotuotantoa, mutta kunnan päätöksenteon avoimuuden kannalta päättäjillä pitäisi olla paremmin tiedossa, mistä päätetään. Nyt näiden piilotukien määrää ei ole päättäjän käytettävissä. Valtion talousarviossa muun muassa asumisen verotuet ovat kirjattu auki. Miksi näin ei ole kuntien päätöksenteossa, kysyy Viljamaa.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen mukaan tämä tukiasuntojen tulonsiirto on esimerkiksi Helsingissä samaa suuruusluokkaa kuin yleinen asumistuki, eli noin 150 miljoonaa euroa.

Niin ikään Vuokranantajat vaatii, että kuntien asuntopolitiikassa pitäisi ottaa huomioon paremmin yksityiset vuokranantajat.

– Yksityiset vuokranantajat ovat vapaarahoitteisten vuokra-asuntomarkkinoiden suurin toimijajoukko, joten nämä vuokranantajat olisi kunnan elinvoimaisuuden kannalta otettava paremmin huomioon kuntien asuntopoliittisissa ohjelmissa, perustelee Viljamaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)