Verkkouutiset

VTT arvioi 5G:n tulevan käyttöön runsaan viiden vuoden kuluttua

Viidennen sukupolven langattoman tiedonsiirtojärjestelmän standardointi on juuri käynnistynyt, kertoo Teknologian tutkimuskeskus VTT.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viidennen sukupolven langattoman tiedonsiirtojärjestelmän standardointi on käynnistynyt, ja 5G-järjestelmä tulee VTT:n mukaan käyttöön 2020-luvun alkupuolella.

VTT:n mukaan 5G yhdistää ihmiset, laitteet, kulkuvälineet ja kaupungit toisiinsa internetin ja älykkäiden pilvipalveluiden avulla.

– 5G mahdollistaa paljon puhutun digitalisaation toteuttamisen käytännössä. Kyse on kansalaisten sujuvien palvelujen ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien lisäksi myös kotimaisen tietoliikenneteollisuuden tulevaisuudesta, kertoo tietoliikennetutkimuksen päällikkö Jussi Paakkari VTT:n tiedotteessa.

Mobiilitietoliikenteen lisäksi kehitetään koneiden, laitteiden ja sensoreiden langattomia yhteyksiä. Esimerkiksi tiellä liikkujat saavat tiedon toistensa sijainnista ja liikenteen äkillisistä muutoksista sekunnin murto-osissa. Etälääketieteen avulla voidaan puolestaan tehostaa sosiaali- ja terveyspalveluja.

EU:n ja Tekesin 5G-tutkimusohjelmat alkoivat viime vuonna. VTT koordinoi useita tutkimusprojekteja kansallisella ja EU-tasolla.

EU-projekteissa kehitetään 5G-verkkojen tietoturvaa, erilaisten radioverkkojen tehokasta yhteistoimintaa ja joustavia 5G-radioalustoja.

Tekesin 5thGear-ohjelmassa puolestaan VTT koordinoi Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon rakentamista, taajuuksien yhteiskäyttötutkimusta ja millimetriaaltoalueen 5G-radiokehitystä.

– Tavoitteena on luoda Suomeen maailman houkuttelevin 5G-tutkimus- ja kehitysympäristö, sanoo 5G-testiverkkohankkeen projektipäällikkö Atso Hekkala VTT:ltä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)