Verkkouutiset

”Yhtiön toiminta ei enää voi olla yksittäisen ammattiosaston jatkuvan oikuttelun varassa”

Palvelutyönantajat PALTA aloittaa aiemman ilmoituksensa mukaisen työsulun VR Track Oy:ssä. Kolme viikkoa kestävä työsulku alkaa torstaina kello 7.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työsulku koskee Sähköalojen ammattiliitto ry:n ammattiosasto 177:n jäseniä.

Työsulku merkitsee sitä, että työnantaja kieltää työntekijöitä tekemästä työsopimuksen mukaista työtään eikä työntekijöille makseta työsulun ajalta palkkaa.

Sähköliiton mukaan työsulun syy on se, ettei ammattiosasto 177 eli Kiskoliikenteen sähkö-, tietoliikenne- ja turvalaiteammattilaiset ry ole sitoutunut olemaan ryhtymättä tulevaisuudessa lakkoihin tai muihin työtaistelutoimenpiteisiin.

Kyseinen ammattiosasto ja Sähköliitto pitävät työtaistelua laittomana.

– Voimassa ei ole työntekijäpuolen antamia työtaisteluilmoituksia, sillä aikaisemmin annetut työtaisteluilmoitukset on peruttu, ammattiosaston puheenjohtaja Petri V.A. Tamminen toteaa Sähköliiton tiedotteessa.

– Perinteisesti on katsottu, että työtaistelun syyt eivät saa olla lain tai hyvän tavan vastaisia, Sähköliiton neuvottelupäällikkö Tero Heiniluoma toteaa. Hän kertoo PALTA:n ilmoittaneen, ettei se missään tapauksessa suostu antamaan kiskoliikenteen sähköasentajille oikeutta työehtosopimukseen.

– Työrauhavelvollisuus voi työehtosopimuslain mukaan perustua vain voimassaolevaan, työntekijöiden yhdistystä sitovaan työehtosopimukseen, Heiniluoma sanoo. Hänen mukaansa on täysin mahdotonta vaatia sitoutumista työrauhaan ja samalla kieltäytyä työehtosopimuksesta, johon työrauha voisi perustua.

– PALTA:n vaatimukset eivät ole lakiin perustuvia, Heiniluoma summaa.

Palvelutyönantajien mukaan Sähköliiton sopimusoikeuksia koskeva järjestöpoliittinen riita on ollut vireillä jo pitkään.

– Sen kestäessä kiistan käynnistänyt Sähköliiton ammattiosasto on toteuttanut useita työtaisteluita ja häirinnyt muutoinkin yhtiön toimintaa monin tavoin. Viimeisimmät lakot ammattiosasto perui yksipuolisesti vasta sen jälkeen, kun PALTA oli jättänyt työsulkua koskevan ilmoituksensa, Palvelutyönantajat sanoo tiedotteessaan.

PALTA:n varatoimitusjohtaja Tuomas Aarton mukaan peruutetuista työtaistelutoimenpiteistä huolimatta ammattiosaston vaatimukset ovat edelleen pöydässä eikä näköpiirissä ole, että tilanne VR Trackissä rauhoittuisi pysyvästi normaalein toimenpitein.

– Tämän vuoksi PALTA on pakotettu käynnistämään aiemmin ilmoittamansa työsulun. On kaikkien edun mukaista, että VR Track Oy:n tilanne saadaan vakautettua niin pian kuin mahdollista. Yhtiön toiminta ei enää jatkossa voi olla yksittäisen ammattiosaston jatkuvan oikuttelun varassa. Tilanteen laukeaminen edellyttää, että ammattiosasto sitoutuu työrauhan ylläpitämiseen, eikä jatka enää nykyisen työehtosopimusjärjestelmän romuttamiseen tähtääviä operaatioitaan. Se tie on nyt kuljettu loppuun, toteaa Tuomas Aarto.

Palvelutyönantajien mukaan VR Track tekee työsulun aikana voitavansa, jotta sulun vaikutukset junaliikenteeseen jäisivät mahdollisimman pieniksi. Lähes 95 prosenttia VR Trackin henkilöstöstä on työrauhan piirissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)