Verkkouutiset

Viime vuonna VR:n junat myöhästelivät ja liikevaihto laski, tänä vuonna valoa näkyvissä

Junat myöhästelivät viime vuonna lehtitietojen mukaan varsinkin pitkillä matkoilla ja VR:n liikevaihto laski, mutta yhtiön mukaan tämän vuoden tuloksissa jo näkyvät matkustajamäärien ja rahdin kasvu sekä toiminnan parantunut tehokkuus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

VR:n junat myöhästelivät tuoreiden lehtitietojen mukaan viime vuonna pitkillä yhteysväleillä Helsingistä Pohjois-Suomeen keskimäärin jopa lähes kymmenen minuuttia.

Helsingin Sanomat on kerännyt Liikenneviraston avoimesta datasta tiedot viime vuonna ajetuista kauko- ja lähiliikenteen junavuoroista. Kaukoliikenteen junista 14 prosenttia oli myöhässä yli viisi minuuttia. Yli puoli tuntia myöhässä oli liki 1 700 junavuoroa ja yli tunnin myöhässä liki 400 vuoroa.

Yksikön päällikkö Jukka Ronni Liikennevirastosta arvioi lehdelle, että nopeat aikataulut voivat olla ristiriidassa täsmällisyyden kanssa. Aikatauluissa pitäisi hänen mukaansa olla riittävästi pelivaraa viivästymisten varalle.

Viime vuonna myös VR:n liikevaihto putosi jyrkästi halpabussien hintakilpailun vuoksi. Tilanteeseen haluttiin korjausta. Talouselämä kertoi maaliskuussa, että vastaiskua valmistelivat Stockmannilta VR:n matkustajaliikennejohtajaksi siirtynyt Maisa Romanainen ja Finnairista tullut Nora Härme.

Romanaisen mukaan oli luotu pohjaa dynaamiselle hinnoittelulle, mutta samalla oli ajauduttu monimutkaiseen malliin, jossa oli vaikea ohjata hinnanmuodostusta läpinäkyvästi. Myös asiakkaalle oli hänen mukaansa epäselvää, millaisia hintatasoja oli tarjolla.

Reilu vuosi sitten koko hinnoittelu meni uusiksi. VR päätyi neljänneksen hintojen keskimääräisen laskun lisäksi neljän hintapisteen järjestelmään. Sen avulla yhtiö voi myydä hiljaisina aikoina lippuja halvemmalla ja ruuhka-aikoina kalliimmalla.

Tulosta on syntynyt. Junien matkustajamäärät kasvoivat tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä nopeasti. Junaliikenteessä tehtiin tammi−maaliskuussa 21,7 miljoonaa matkaa., missä oli kasvua 8,4 prosenttia.

VR Groupin liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa vuodentakaisesta 10,6 prosenttia lähes 294 miljoonaan euroon. Liikevoittoa kertyi yli 15 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten liiketappio oli kuusi miljoonaa.

Toimitusjohtaja Rolf Janssonin mukaan tammi-maaliskuussa liikevaihto kasvoi merkittävästi kaikissa liiketoiminnoissa.

– Olemme hyvin tyytyväisiä matkustajamäärien ja kuljetetun rahdin kasvuun. Yhdessä VR:n toiminnan parantuneen tehokkuuden kanssa liikevaihdon kasvu näkyy myös ensimmäisen vuosineljänneksen hyvässä tuloksessa, Jansson toteaa VR:n torstaina julkistamassa osavuosikatsauksessa.

VR Groupin kertoo olevansa Euroopan tehokkaimpia rautatieyrityksiä. Kansainvälisen Boston Consulting Groupin vertailun mukaan Suomen kokonaissijoitus oli VR:n mukaan kolmanneksi paras, kun vertailtiin rataverkon käyttöä, palvelun laatua ja turvallisuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)