Verkkouutiset

Rahaministeriön ylijohtaja: Nyt on oikea hetki vahvistaa talouden tarjontaa

Valtiovarainministeriön ylijohtajan Mikko Spolanderin mukaan uudistukset putoavat nyt suotuisaan maaperään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeriö on nostanut kasvuennustettaan tälle vuodelle yli prosenttiyksiköllä huhtikuusta. Ministeriö ennustaa nyt 2,4 prosentin kasvua tälle vuodelle.

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston päällikön, ylijohtaja Mikko Spolanderin mukaan alkuvuoden luvut ovat niin kovia, että ne tulivat yllätyksenä kaikille ennustajille. Suomen talous on kasvanut viime vuoden kolmannelta neljännekseltä alkaen vahvasti.

Kasvupyrähdyksen jälkeen valtiovarainministeriö ennustaa kuitenkin kasvun asettuvan lähivuosina noin 1,5 prosentin tuntumaan ja pidemmällä aikavälillä 1–1,5 prosentin haarukkaan. Se ei riitä rahoittaman julkisen talouden menoja, jotka kasvavat ikääntymisen vuoksi.

– Nyt on oivallinen hetki tehdä sellaisia uudistuksia, joilla saataisiin vahvistettua talouden rakenteita ja luotua uutta pohjaa kasvulle pidemmällä aikavälillä, jotta päästäisiin ylös prosentin–puolentoista kasvu-uralta vähän nopeampaan kasvuun. Se helpottaisi julkisen talouden rahoituspaineita pitkällä aikavälillä, Spolander sanoi ministeriön tiedotustilaisuudessa.

Tuotanto kasvaa, kysyntä on vahvaa ja kotitalouksien ja yritysten luottamus on korkealla.

– Nyt jos koskaan uudistukset putoavat aika suotuisaan maaperään. Nyt on kysyntää. Nyt pitää vahvistaa talouden tarjontaa. Käytetään tilaisuutta nyt hyväksi. Toivottavasti mahdollisuuksien ikkuna ei ehdi sulkeutua ennen kuin päästään uudistuksissa vauhtiin.

Spolander sanoi, ettei hän osaa sanoa, onko syksyn budjettiriiheen valmisteilla työllisyystoimia.

– Sitä täytyy kysyä poliitikoilta.

Spolander totesi, että uudistuksia ovat monet työryhmät pohtineet. Hänen mielestään kaikki sellaiset uudistukset ovat tarpeen, jotka joilla työn vastaanottaminen ja työllistäminen tehdään kannattavaksi. Myös tuotannon ja sitä kautta kysynnän vahvistaminen lisäävät työllisyyttä. Yksittäisiin uudistuksiin Spolander ei ottanut kantaa.

– Työllisyyteen voidaan vaikuttaa montaa kautta. Ei tarvitse pelkästään puuttua työmarkkinoihin. Asuntomarkkinat ovat keskeinen tekijä siinä ja miten työvoima saadaan liikkuvaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)