Verkkouutiset

Varman toimitusjohtaja: Aika luopua lapsenomaisesta uskosta euroalueen ongelmien korjaamiseen

Mitkään tekotiukat säännöt eivät Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtajan mukaan tule korvaamaan euroalueen aitoa yhteistä finanssi- ja budjettipolitiikkaa pitkällä aikavälillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murron mukaan saksalaiset ajoivat kesällä yhdessä sovittujen finanssipolitiikan koordinaatiovälineiden yli. Uusissa sopimuksissa julkisen talouden alijäämän pitäisi pysyä alle kolmen prosentin suhteessa bkt:hen ja velan alle 60 prosentin, mutta Espanjaa ja Portugalia ei rangaistu reilusta rajojen ylittämisestä huolimatta lainkaan.

”Periaatteessa sakkojen määrä olisi voinut olla hyvin suuri. Espanjalle sakot olisivat teoriassa voineet ylittää kaksi miljardia euroa ja Portugalille lähes 350 miljoonaa euroa”, hän kirjoittaa Verkkouutisten blogissa.

Hän arvioi lehtitietoihin nojaten, että erityisesti Saksan vahva valtionvarainministeri vaikutti komissioon sen puolesta, että sakkoja ei asetettaisi. Juridisesti ottaen sakkoja annettiin, mutta määräksi määriteltiin nolla euroa.

”Mitä tapahtui sen jälkeen, kun saksalaiset ajoivat sääntöjen yli? Käytännössä ei mitään. Euroalueella ei syntynyt hämmentynyttä keskustelua sääntöjen unohtamisesta, ei edes Suomessa”, Murto sanoo.

Hän arvioi, että budjettileikkauksiin aletaan olla myös Euroopassa väsyneitä eikä lisäleikkauksia koeta mielekkäiksi.

”Hitaan kasvun ja nousevan populismin maailmassa kova budjettikuri ei ole enää muodissa.”

Suomalaisten olisi Murron mukaan viimeistään nyt aika luopua lähes lapsenomaisesta uskostaan, että tekemällä vain hyvät säännöt euroalueen ongelmat saadaan korjattua, sillä käytännössä lähes mikä tahansa sääntö voidaan poliittisella harkinnalla rikkoa.

”Euro on poliittinen projekti. Viime kädessä politiikka määrittelee myös kuinka finanssipolitiikan sääntöjä noudatetaan. Pitkällä aikavälillä mitkään teko-tiukat säännöt eivät tule korvaamaan euroalueen aitoa yhteistä finanssi- ja budjettipolitiikkaa. Tähän maaliin puolestaan on vielä pitkä matka.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)