Verkkouutiset

Professori Suomen talouden virheestä: Hirveitä lukuja – siis aivan kauheita

Taloustieteen professorin mukaan "vieläkään ei näytetä uskovan, että nyt on tosi kysymyksessä".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén kirjoittaa Uuden Suomen puheenvuorossa mustasta lokakuusta. Suomen tavaraviennin arvo supistui peräti 11 prosenttia, kaupan myynti 6,5 prosenttia, teollisuustuotanto 0,8 prosenttia ja kokonaistuotanto 1,8 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Vuoden 2015 tammikuun ja lokakuun välisenä aikana bruttokansantuote on 0,3 prosenttia pakkasella ja teollisuustuotanto laskenut 1,6 prosenttia.

– Kaikkiin näihin lukuihin liittyy omia erityispiirteitään, mutta mikään ei enää muuta sitä tosiasiaa, että vuodesta 2015 tulee yksi Suomen taloushistorian huonoimmista, Matti Virén kirjoittaa.

Kuluvan vuoden budjettia tehtäessä kasvuksi oletettiin 1.2 prosenttia, joten ennustevirhettä näyttää kertyvän noin puolitoista prosenttia. Virénin mukaan ”se on nykytilanteessa sietämättömän paljon”.

– Yhteenlaskettu ennustevirhe on yli 14 prosenttia, mikä on hirveä luku. Siis aivan kauhea! Asiaa ei yhtään auta tieto siitä, että joissain tutkimuslaitoksissa tehtiin vielä suurempia ennustevirheitä.

Professorin mielestä ekonomistien on ehkä paras kieltää ammattinsa kolmasti kuin Pyhä Pietari.

– Mutta vieläkään ei näytetä uskovan, että nyt on tosi kysymyksessä. Olen suoraan sanoen kauhuissani, kun niin monet puhuvat vakavalla naamalla kansalaispalkasta, vapaasta liikkuvuudesta ja fossiilisten polttoaineiden täyskiellosta ikään kuin ne olisivat joitain talouden pelastusenkeleitä.

– Jos halutaan saada talous polvilleen ja IMF:n, EKP:n ja Komission Troikka istumaan hotelli Torniin ja hoitamaan Suomen taloutta omien viranomaisten sijaan, niin silloin se käy, hän toteaa.

Matti Virénin mukaan lama vain pahenee, jos mitään ei tehdä.

– Se ei käänny itsellään nousukaudeksi, vaikka kuinka manaisi.

– On puututtava julkisen sektorin kokoon ja siirryttävä (vai pitäisikö sanoa: palattava) markkinatalouteen. Markkinatalouden pelisäännöillä ne muutkin kasvavat taloudet toimivat. Vai onko se liian yksinkertaista, Virén kysyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)