Verkkouutiset

Viljasadosta tulossa pienin viiteen vuoteen

Sateisen kesän jälkeinen lämmin ja vähäsateinen loppukesä mahdollistaa vielä kohtuullisen, noin 3,5 miljardin kilon, viljasadon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sen sijaan rypsistä, rapsista, herneestä ja härkäpavusta voidaan odottaa viime vuotta suurempaa satoa.

Viljasatoarvio 3,5 miljardia kiloa on pienin viiteen vuoteen ja 16 prosenttia pienempi kuin viime vuonna.

Tänä vuonna viljaa on kylvetty noin viisi prosenttia pienemmälle alalle kuin viime vuonna. Kylvöalan pienenemistä enemmän viljan kokonaissatoa laskee kuitenkin pieni hehtaarisato. Lähiviikkoina viljojen puinti pääsee vauhtiin, jos sateet eivät viivästytä sitä. Tulevat viikot ratkaisevat, toteutuvatko tämänhetkiset satoarviot.

Satonäkymien toteutuessa ruissato on noin 107 miljoonaa kiloa. Satomäärä tyydyttäisi kotimaisen markkinatarpeen ja samalla rukiin tuonti voi lähes tyrehtyä.

– Tämän vuoden viljasatoarvio on todella lähellä tavanomaista kotimaista viljan kulutusmäärää eli noin 3,2 miljardia kiloa. Tämän vuotisen viljasadon vienti vehnän, ohran ja kauran osalta voi olla huomattavasti viime vuosia pienempi. Määrän lisäksi laadulliset ja tuotannolliset tekijät vaikuttavat myös viljan ulkomaankauppaan, sanoo tutkija Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)