Verkkouutiset

Viestintävirasto esittää kolmelle suurelle operaattorille enimmäishintoja

Viestintävirasto katsoo tarpeelliseksi asettaa kolmelle markkinajohtajalle, Elisalle, Telia Sonera Finlandille ja DNA:lle kuitutilaajayhteyksiä koskevat enimmäishinnat seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viestintävirasto on analysoinut Suomen laajakaistamarkkinat ja julkaissut huomattavaa markkinavoimaa (HMV) koskevat päätösluonnoksensa. Viestintäviraston näkemyksen mukaan kilpailu kuitumarkkinoilla ei ole päässyt kehittymään liian korkeiden tukkuhintojen vuoksi.

Niinpä Viestintävirasto näkee tarpeelliseksi asettaa kolmelle markkinajohtajalle laajakaistayhteyksiä koskevat enimmäishinnat kolmeksi vuodeksi.

– Asetettavien enimmäishintojen myötä kilpailu kuitumarkkinoilla pääsee kunnolla vauhtiin ja kansalaiset sekä yritykset saavat kehittyvistä laajakaistamarkkinoista kaiken hyödyn irti. Ilman etukäteen asetettavia enimmäishintoja kilpailu ei kuituverkoissa etene digiyhteiskunnan vaatimassa tahdissa, Viestintävirasto toteaa.

Analyysien perusteella laajakaistamarkkinoille pyrkivät yritykset kohtaavat edelleen merkittäviä markkinoillepääsyn esteitä, jotka johtuvat muun muassa korkeista kustannuksista, joita oman verkon rakentaminen edellyttää. Ensisijainen keino markkinoillepääsyyn onkin tukkutuotteiden vuokraaminen muilta teleyrityksiltä.

Suomessa toimii edelleen useita HMV-yrityksiä, jotka pystyvät hyödyntämään markkinavoimaansa ja vaikeuttamaan markkinoillepääsyä muun muassa hinnoittelemalla tukkutuotteet kohtuuttoman korkealle tasolle.

– Erityisen ongelmallista on kuitutilaajayhteyksien hinnoittelu, sanoo Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

HMV-sääntely on poikkeuksellista ja sitä tulee asettaa vain silloin, kun sen nähdään olevan välttämätöntä kilpailun esteiden poistamiseksi.

Kuparitilaajayhteyksien hintasääntelylle Viestintävirasto ei enää näe pakottavaa tarvetta, vaan esittää hintasääntelyn poistamista.

Päätösluonnokset on nyt lähetetty sidosryhmille lausuttavaksi, minkä jälkeen Euroopan komissio ottaa niihin vielä kantaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)