Verkkouutiset

Vientiliitot vaativat kilpailukyvyn turvaamista ilmastopaketin toimeenpanossa

Eurooppa-neuvoston linjaamat ilmasto- ja energiatavoitteet ovat kovia. Niiden toimeenpanossa on turvattava tehokkaan ja vähäpäästöisen vientiteollisuuden kilpailukyky, vaativat vientiliitot.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-huippukokous linjasi, että unionin tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasuja vähintään 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. EU:n tavoitteena on myös lisätä uusiutuvan energian osuus 27 prosenttiin sekä parantaa energiatehokkuutta 27 prosentilla.

Vientiteollisuuden liittojen Kemianteollisuus ry:n, Metsäteollisuus ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n mielestä jo pelkästään päästövähennystavoite on kova.

– Tämän päätavoitteen rinnalle ei olisi kaivattu keinovalikoimaa koskevia lisätavoitteita. Uusiutuva energia ja energiatehokkuus ovat päästövähennyskeinoja, joita ei pitäisi valita tai rajata poliittisella päätöksellä. Jäsenvaltioiden tulisi voida valita joustavasti ne keinot, joilla maat voivat leikata päästöjään edullisimmin, liitot sanovat kannanotossaan.

– EU:n on varmistettava, että vähäpäästöistä teollisuutta ei työnnetä kiristyvällä säätelyllä Euroopasta maihin, jotka eivät sitoudu päästöjen vähennyksiin. Muutoin päästöt kasvavat maailmanlaajuisesti, vientiliitot huomauttavat.

Liitot vaativat, että ilmastopaketin jatkovalmistelussa on vahvistettava teollisuuden toimintaedellytyksiä.

– Suomen on kansallisesti kompensoitava teollisuudelle täysimääräisesti päästökaupan epäsuorasti aiheuttamat kustannukset, jos sitä ei toteuteta EU:ssa harmonisoidusti.

Vientiliittojen mukaan huippukokouksesta saatiin energiaintensiiviselle vientiteollisuudelle myös myönteisiä signaaleja. Tällaisia ovat esimerkiksi EU:n halu säilyttää hiilivuodolle alttiiden alojen erityiskohtelu sekä mahdollisuus kompensoida päästökaupan aiheuttamat kustannukset sähkön hinnassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)