Verkkouutiset

Öljykaupan romahdus kuritti pahasti vientiä ja tuontia

Suomen vienti rojahti alaspäin toukokuussa, kun öljytuotteiden viennin arvo romahti 74 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eniten kokonaisvientiä vähensi toukokuussa Tullin mukaan öljytuotteiden vientimäärien raju lasku. Myös tuonnissa raakaöljyn hinnat ja määrät laskivat.

Tavaraviennin arvo laski 12 prosenttia vajaaseen 4,6 miljardiin euroon. Vientihinnat nousivat 6,3 prosenttia, mutta viennin määrä laski 16,2 prosenttia.

Ilman öljytuotteita kokonaisvienti olisi Tullin mukaan kuitenkin laskenut vain 4,6 prosenttia.

Öljytuotteiden viennin arvo romahti toukokuussa 74 prosenttia vuodentakaisesta. Vientihinnat laskivat vain kolme prosenttia, joten arvon lasku johtui lähes täysin vientimäärien vähenemisestä.

Myös peruskemikaalien vienti väheni selvästi vuodentakaisesta. Sen sijaan lääkkeiden, metalliteollisuuden tuotteiden, teollisuuden koneiden ja laitteiden sekä moottoriajoneuvojen vienti kasvoi.

Tuonnin arvo putosi 15 prosenttia 4,1 miljardiin euroon. Tuontihinnat nousivat 0,7 prosenttia, mutta tuonnin määrä laski 14,4 prosenttia.

Raakaöljyn tuonnin arvo laski toukokuussa 70 prosenttia vuodentakaisesta. Myös kemianteollisuuden tuotteiden, sähkökoneiden ja -laitteiden sekä kuljetusvälineiden tuonti väheni. Kasvussa olivat vain teollisuuden koneet ja laitteet sekä värimetallit.

Kauppatase oli toukokuussa ylijäämäinen 426 miljoonaa euroa.

Varsinkin vienti EU:n ulkopuolelle väheni

Vienti EU-maihin pieneni toukokuussa 8 prosenttia, kun taas vienti EU:n ulkopuolelle laski 17 prosenttia.

Tärkeimmistä vientimaista kasvussa oli toukokuussa vain Saksa. Vienti Venäjälle väheni vuodentakaisesta toukokuussa 42 prosenttia. Myös vienti Ruotsiin, Kiinaan ja Belgiaan laski.

Tuonti EU-maista vähentyi toukokuussa 10 prosenttia ja EU-maiden ulkopuolelta 24 prosenttia. Tuonti Venäjältä romahti 52 prosenttia. Tuonti laski myös Norjasta, Tanskasta ja Iso-Britanniasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)