Verkkouutiset

Vedestä vetyä helposti ja halvalla uudella katalysaattorilla

Oululaiset mikroelektroniikan tutkijat ovat mukana tieteellisessä läpimurrossa, jolla voidaan edistää merkittävästi ns. vihreän energian tuotantoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin Uumajan, vietnamilaisen Danangin, Oulun yliopistojen ja Åbo Akademin tutkimusyhteistyössä on kehitetty uusi tehokas ja kestävä, helposti sovellettava ja edullinen elektrolyysin katalysaattorina toimiva nanomateriaali.

Uusi katalysaattori voi tulevaisuudessa mahdollistaa laajamittaisemman vedyntuotannon uusiutuvista energialähteistä.

Sähkökemiallinen veden jakaminen vedyksi ja hapeksi on yksi avainprosesseista tulevaisuuden vihreän energian tuotannossa. Ohjaamalla sähkökemialliseen soluun sähköä aurinkokennon tai muun uusiutuvan energialähteen avulla vihreä energia voidaan muuntaa kemikaaleiksi, joilla on korkea energiapitoisuus kuten polttoaineissa, esimerkiksi vedyksi.

Nykytilanteessa sähkökemialliseen veden jakamiseen käytetään kalliita platinaelektrodeja ja niiden seoksia.

– Tutkimusyhteisön ensisijainen haaste onkin löytää uusia kustannustehokkaita johtavia materiaaleja, joilla on suuri ominaispinta-ala ja korkea katalyyttinen aktiivisuus, Oulun yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Tutkimusryhmät osoittavat, että hiilivaahto/nanoputkikollektorin ja kobolttioksidinanopartikkelikatalyytin muodostama komposiittirakenne on ominaisuuksiltaan lupaava kilpailukykyinen elektrodimateriaali.

– Koska hiilipohjainen huokoinen alusta voi toimia käytännössä kaikenlaisilla muilla kehittyneemmillä katalyyttisillä nanopartikkeleilla, struktuurilla voi tulevaisuudessa olla monipuolisesti käyttöä sähkökatalyyttisissä muuntimissa ja antureissa, kertoo Krisztian Kordas Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkimusyksiköstä.

Tutkimusta käsittelevä artikkeli on julkaistu Scientific Reports -tiedesarjassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)