Verkkouutiset

Käteisen määrä nousi ennätyslukemiin Venäjällä

Venäläiset vaihtoivat alkuvuonna vilkkaasti pankkivarojaan ja käteisrupliaan ulkomaan valuutaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän keskuspankin alustavien maksutasetietojen mukaan yksityisen sektorin (pl. pankit) nettomääräinen pääomavirta ja lähinnä kotitalouksien hallussaan pitämän käteisvaluutan määrän kasvu nousivat yhteissummaltaan yli 50 miljardiin dollariin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Suomen pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen (Bofit) torstaisen viikkokatsauksen mukaan summasta lähes 20 miljardia dollaria oli käteisvaluutan kasvua.

Valuutaksi vaihdettiin niin pankeista nostettuja varoja kuin käteisruplia. Bofitin mukaan käteisvaluutan määrä ei ole lisääntynyt lähimainkaan näin paljon sitten talouden taantumaa edeltäneiden vuoden 2008 loppukuukausien.

Viimeisellä neljällä neljänneksellä yhteissumma vastasi neljää prosenttia bruttokansantuotteesta ja oli suurimmillaan sitten vuoden 2012 syksyn.

Yksityisen pääoman nettovirta ulkomaille oli tammi ‧- maaliskuussa sama kuin kahden edellisenvuoden ensineljänneksellä (noin 30 Mrd. dollaria).

Pankkien pääoman vienti nousi tuntuvaksi (lähes 20 Mrd. dollariin), kun pankit suojasivat valuuttapositioidensa tasapainoa niihin tehtyjen kotimaisten valuuttatalletusten kasvettua roimasti.

Pääomavirrat Venäjän yrityssektorin (pl. pankit) ja ulkomaailman välillä pysyivät suhteellisen pieninä. Suorat sijoitukset ulkomailta yrityssektorille säilyivät vähän yli kahdessa prosentissa BKT:stä ja yrityssektorilta ulkomaille hieman suurempina.

Yritysten luotonotto ulkomailta oli pienestä noususta huolimatta edelleen varsin laimeaa. Bofitin vertailuissa on jätetty pois vuosi sitten tehdynöljy-yhtiö TNK-BP:n omistuskaupan jättimäinen osuus suorissa sijoituksissa ja yritysten ulkomaisessa luotonotossa

Harmaan pääoman viennin Venäjän keskuspankki arvioi vähentyneen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)