Verkkouutiset

Kreikan Varoufakis myöntää hakkerointisuunnitelman: ”He haluavat minut syytteeseen maanpetoksesta”

Ex-valtiovarainministeri Yanis Varoufakiksen väitettyyn suunnitelmaan kuului veronmaksajien rekisteröintitunnusten kaappaus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreikkalaislehti Kathimerini kertoi sunnuntaina entisen valtiovarainministerin Yanis Veroufakiksen B-suunnitelmasta. Lehden mukaan Varoufakis suunnitteli siirtymistä uuteen maksujärjestelmään, joka toimisi euroissa, mutta voisi vaihtaa drakmoihin yön yli.

Suunnitelmaan olisi sisältynyt Kreikan julkisia varoja hallinnoivan viranomaisen nettisivujen hakkerointi. Varoufakiksen tiimi olisi kaapannut veronmaksajien ja yritysten rekisterinumerot. Se olisi mahdollistanut rinnakkaisen maksujärjestelmän luomisen, jota olisi voitu käyttää, jos pankit olisi pakotettu pysymään suljettuina.

Kathimerini perustaa väitteensä lehdelle vuodettuun keskusteluun, jonka Varoufakis kävi kansainvälisten rahastojen edustajien kanssa.

Varoufakis on myöntänyt brittilehti The Telegraphille väitteiden pitävän pääosin paikkaansa. Sen sijaan väite, että tarkoitus oli siirtyä drakmoihin, on Varoufakiksen mukaan väärä.

– Tämän kaiken konteksti on, että he haluavat esittää minut roistovaltiovarainministerinä ja saada minut syytteeseen maanpetoksesta, Varoufakis kommentoi brittilehti Daily Telegraphille.

Vuodetussa muistiossa Varoufakis selitti, että hän palkkasi IT-asiantuntijan Columbian yliopistosta suunnittelemaan hakkerointia. Tavoitteena oli, että valtiovarainministeri voisi tehdä rahasiirtoja napinpainalluksella. Maksut olilsi tehty IOU:ssa eli velkasitoumuksina samaan tapaan kuin Kaliforniassa tehtiin Lehman Brothersin konkurssin jälkeen vuonna 2008. Hakkerointi oli tarpeen, koska Kreikan julkisia varoja hallinnoiva viranomainen on troikan eli Euroopan keskuspankin, Euroopan komission ja Kansainvälisen valuuttrahaston IMF:n hallussa.

Vuodetun muistion mukaan Kreikan nykyinen pääministeri Aleksis Tsipras hyväksyi Varoufakiksen suunnitelman valmistelun viime joulukuussa ennen tammikuun parlamenttivaaleja. Lopulta Tsipras ei kuitenkaan antanut Varoufakikselle lupaa suunnitelman loppuunviemisessä.

Varoufakis erosi valtiovarainministerin paikalta 5. heinäkuuta järjestetyn tukipaketin ehtoja koskevan kansanäänestyksen jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)