Verkkouutiset

Joulukauppa houkuttelee varkaita: Ruotsissa hävikkiä yli miljardi kruunua

Suurimmat hävikit koetaan Ruotsissa, jossa tavaraa katoaa varkaiden käsiin joulukaupan aikana yli miljardin kruunun edestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Joulukaupan aikana kauppiaat myyvät tavallisesti enemmän tavaraa kuin koskaan aiemmin. Kuitenkin samanaikaisesti myös varkaudet lisääntyvät.

Ruotsin yleisradio SVT kertoo tutkimuksesta, jonka tulosten mukaan Ruotsissa katoaa varkaiden mukaan tavaraa yhteensä yli miljardin arvosta. Center for Retail Researchin tekemässä tutkimuksessa tarkasteltiin 571 jälleenmyyjää ja kokonaisuudessaan yli 11 000 myymälää. Varkauksia sattui joulunalusaikana eniten Ruotsissa. Norjassa hävikkisumma nousi kuitenkin myös yli 890 miljoonaan kruunuun. Tanskassa varkauksia tapahtui 520 miljoonan kruunun edestä.

Tutkimuksen mukaan eniten varastetaan parranajovälineitä. Elektroniikka, vaatteet, kellot ja vyöt seuraavat. Tuotteita yhdistää tutkijoiden mukaan se, että ne ovat suosittuja joululahjoja, helppo myydä eteenpäin, suhteellisen arvokkaita ja ne on helppo piilottaa esimerkiksi vaatteiden alle.

Eniten varkauksia tehtailevat järjestäytyneet rikollisjoukot. Niiden on helppo toimia tungoksessa, joka kaupoissa joulun alla tavallisesti vallitsee. Liigat yleensä kauppaavat tuotteet eteenpäin.

Ruotsin Kaupan turvallisuuspäällikkö Per Geijerin mukaan varkaita löytyy kaikista sosiaaliryhmistä. Rikollisuutta esiintyy myös johtajien ja henkilökunnan keskuudessa. Näin ollen kauppojen täytyy kiinnittää entistä enemmän huomiota esimerkiksi luotettavuuteen jo rekrytointitilanteessa. Pääasiassa Geijerin mukaan kyse on vähemmistöstä, joka käyttäytyy huonosti, mutta kokonaisuutena tarkastellessa hävikkisummat muodostuvat kuitenkin valtaviksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)