Verkkouutiset

Vapaavuori: Finnveralla hyvät mahdollisuudet vastata vientihaasteisiin

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveralla on hyvät mahdollisuudet vastata suomalaisten yritysten vientihaasteisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jan Vapaavuoren mukaan Finnveran kotimaan ja viennin rahoituksen riskinottokykyä sekä valtuuksia on osana hallituksen kasvuponnisteluja korotettu merkittävästi, jotta Suomen talous saataisiin nostettua kasvu-uralle.

Hitaan talouskasvun lisäksi osa suomalaisyrityksistä kärsii erityisesti Venäjälle suuntautuvan viennin vaikeuksista Ukrainan epävakaan tilanteen jatkuessa.

– Vientiyritysten rahoitustarjonnan parantamiseksi vientitakuiden enimmäismäärä on nostettu 12,5 miljardista eurosta 17 miljardiin euroon ja vientiluottojen enimmäisvaltuus korotettu 3 miljardista eurosta 7 miljardiin euroon. Lisäksi vientitakuiden erityisriskinottoa on jo aikaisemmin laajennettu, Vapaavuori kertoo.

Kotimaan rahoituksen osalta aloittavien, kasvavien ja kansainvälistyvien pk-yritysten rahoitusta on jo aiemmin lisätty valtion luotto- ja takaustappiokorvausosuuden nostona 75 prosenttiin valtakunnallisesti.

– Finnveralla nyt käytössä olevat resurssit ja uudet instrumentit ovat merkittävästi laajemmat kuin vuonna 2008 talouskriisin vuoksi määräaikaisesti käyttöön otettu suhdannerahoitusohjelma. Hallitus on monin eri tavoin määrätietoisesti kehittänyt Finnveran keinovalikoimaa, jotta valtion erityisrahoituslaitos voi osaltaan tehdä kaikkensa nykyisessä monella tapaa erittäin haasteellisessa tilanteessa, Vapaavuori sanoo.

Hänen mukaansa kokonaisuuden kannalta tärkeä uudistus on myös syyskuun alussa voimaantuleva lakimuutos, joka mahdollistaa Finnveran vientiä edistävien kotimaisten investointien takaamisen nykyistä laajemmin.

Hallitus linjasi kesällä, että Finnveran mahdollisuuksia rahoittaa keskisuurten yritysten kasvua ja kansainvälistymistä laajennetaan nykyisestä myös EU:n pk-määritelmää suurempiin, enintään 1500 työntekijän yrityksiin.

Vapaavuoren mukaan lisäksi tarkoitus on käynnistää jälleenrahoitustakausjärjestelmä, jonka puitteissa Finnvera voi taata luotto- ja rahoituslaitosten varainhankintaa suomalaisyritysten vientikaupoille.

– Riskinoton lisääminen ja rahoituksen laajentaminen vastaavat myös yritysten Venäjän vaikutusten vuoksi vaikeutuneen rahoitustilanteen helpottamiseen. Vienninrahoituksen lisäksi Finnvera voi rahoittaa suomalaisviejien käyttöpääoman tarvetta, mikä voi johtua muun muassa Venäjälle suuntautuneen viennin vaikeutumisesta, hän sanoo.

Tilanteen kehittymistä seurataan ministerin mukaan työ- ja elinkeinoministeriössä aktiivisesti.

– Monien päällekkäisten taloushaasteiden maailmassa Suomen on omalta osaltaan tehtävä kaikki mahdollinen ylläpitääksemme vientiyritystemme toimintaedellytyksiä, minimoitava vaikeana aikana syntyvät vahingot ja luotava edellytykset sille, että suomalaisyrityksetkin pääsevät kasvuun kiinni kriisin hellittäessä ja maailmanmarkkinoiden kääntyessä kasvu-uralle, Vapaavuori sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)