Verkkouutiset

Arvopaperimonopoli poistuu – hallintarekisteriomistus myös suomalaisille

Euroclearin monopoli arvopapereiden säilytyksessä poistuu Suomessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeriön mukaan arvopapereiden säilytys ollaan avaamassa kilpailulle. Nykyisin Euroclearilla on yksinoikeus arvopapereiden säilytykseen.

Uudistuksen osana suomalaisille osakeomistajille tulee nyt mahdolliseksi sijoittaa niin sanottujen hallintarekistereiden kautta. Tämä mahdollisuus on Suomessa ollut aiemmin ainoastaan ulkomaisilla omistajilla.

Hallintarekisterissä sijoittaja antaa pankille mahdollisuuden kirjata omistus pankin nimissä olevalle arvo-osuustilille. Edelleen olisi mahdollista myös arvopapereiden suora omistus.

Hallintarekistereitä on julkisuudessa kritisoitu siitä, että se piilottaisi omistukset. Edellisen hallituksen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) ei tämän kritiikin takia suostunut viemään eteenpäin arvopaperiuudistusta.

Valtiovarainministeriön mukaan suomalaisten osakeomistusten omistuksen avoimuus säilyy Suomessa nykytasolla. Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpidettäväksi luodaan järjestelmä, josta tiedot hallintarekistereihin merkityistä omituksista saadaan.

Kritiikkiä on herättänyt se, että suomalainen omistaja voi kierrättää omistuksensa ulkomaiden kautta, ja ulkomailla toimivista hallintarekistereistä Suomi ei välttämättä saa tietoa, koska Euroopan unionissa ei ole tätä koskevaa sääntelyä.

Valtiovarainministeriö perustelee uudistusta EU:n arvopaperikeskusasetuksella, joka velvoittaa Suomea avaamaan arvopapereiden säilytyksen kilpailulle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)