Verkkouutiset

Oppisopimuskoulutus on yritykselle taloudellisesti kannattavaa

Tuoreen väitöskirjan mukaan oppisopimuskoulutus on yritykselle taloudellisesti kannattavaa. Oppisopimuskoulutus synnyttävää siihen osallistuville yrityksille inhimillistä-, rakenteellista - ja suhdepääomaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Annukka Norontauksen mukaan yritykset kokevat oppisopimuskoulutuksen vaikutukset positiivisina ja neutraaleina.

– Yritykset esimerkiksi hyötyvät muun muassa ammattitaidon ja osaamisen kehittämisellä ja mahdollisuudella tarkastella omaa toimintaa ja taloutta. Oppisopimuksen kautta yritys myös luo ja vahvistaa verkostojaan ja suhdetoimintaansa, hän toteaa väitöstiedotteessaan.

Oppisopimuskoulutuksen tuottamisesta syntyneet vaikutukset ovat koulutukselle asetettuja tavoitteita laajemmat. Norontauksen mukaan koulutuksen vaikutukset yrityksessä ulottuvat koko työyhteisön tasolle, esimerkiksi työtapojen tarkasteluna, oman ja muiden työn arvostuksena sekä taloudellisena koulutusmuotona yritykselle.

Tutkimuksen mukaan sekä työnantajan että opiskelijan on kuitenkin koettava lisäarvo oppisopimuksen aikana, jotta myönteisiä tuloksia saadaan.

– Lisäksi on tärkeää, että imago yrityksestä kouluttajana on hyvä, koska se parantaa koulutettavien saatavuutta ja luo yleistä luottamusta alalla, Norontaus toteaa.

Hän havaitsi myös, että oppisopimuskoulutuksen tuottamista estävät pääasiassa viestinnän ja tiedottamisen puute, koulutusmahdollisuuden tunnistaminen, yritysten koulutuskulttuuri sekä epäselvät mielikuvat ja käsitykset oppisopimuskoulutuksesta.

– Nuorten oppisopimuskoulutuksen toteuttamisen hidasteina ovat työsuhteeseen ja talouteen liittyvät seikat, nuorten kasvun vaiheeseen sisältyvät tekijät sekä esimerkiksi nuorten sitoutuminen alaan, ohjaukseen liittyvä pitkäjänteisyys ja motivaatio sekä koulutusvastuun siirtyminen yritykselle, hän kertoo.

Tutkimuksen kohteena oli 20 eri alojen pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka ovat tuottaneet oppisopimuskoulutusta useita vuosia sekä pk-yrityksiä, joille oppisopimuskoulutus ja siihen liittyvä toiminta on vierasta.

FM Annukka Norontauksen väitöskirja Oppisopimuskoulutus yritysten tuottamana koulutuspalveluna: tavoitteista vaikutuksiin tarkastettiin keskiviikkona 4. toukokuuta Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)