Verkkouutiset

Työttömyys hitaassa laskussa mutta uudistuksia työmarkkinoille kaivataan

Työttömyys laskee hitaasti, mutta Danske Bankin ja Hypon ekonomistit epäilevät, että hallitus ei onnistu saavuttamaan tavoitettaan 72 prosentin työllisyysasteesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työttömyysaste oli joulukuussa 7,9 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 9,2 prosenttia. Työttömyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli joulukuussa 8,6 prosenttia.

Koko viime vuoden työttömyysaste oli keskimäärin 8,8 prosenttia, kun se edellisenä vuonna oli 9,4 prosenttia.

Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen on erityisen ilahtunut nuorisotyöttömyyden vähentymisestä.

– Suomen taloudessa nähty pitkittynyt taantuma on iskenyt erityisesti nuoriin ja nuorten tulostason kehitys on jäänyt jälkeen muista ikäluokista, hän muistuttaa pankkinsa tiedotteessa.

Sen sijaan pitkäaikaistyöttömien suurta määrää hän pitää suurena haasteena. Viime vuonna pitkäaikaistyöttömien osuus kaikista työttömistä nousi ennätyksellisesti yli 37 prosenttiin.

– Mitä pidempään ihminen on työttömänä, sitä vaikeampi hänen on jatkossakaan työllistyä vaikka taloustilanne paranisikin, Mikkonen huomauttaa.

Myös työllisyysasteen nousu on hänen mukaansa ollut valitettavan hidasta. Työllisyysaste viime vuonna oli keskimäärin 68,7 prosenttia, kun se vuonna 2015 oli 68,1 prosenttia.

Sekä Mikkonen että Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus epäilevät, että hallitus ei onnistu saavuttamaan tavoitettaan 72 prosentin työllisyysasteesta.

– Ensin tavoite tuli saavuttaa vaalikauden loppuun mennessä vuonna 2019, nyt maaliviivaa on siirretty aina vuoteen 2021 asti. Ei tule silti riittämään. Ei ilman työmarkkinoiden kipeästi kaipaamia uudistuksia, arvioi Brotherus oman pankkinsa tiedotteessa.

Myös Mikkosen mielestä 72 prosentin työllisyystavoite vaikuttaa edelleen kaukaiselta haaveelta.

– Pohjoismaisessa vertailussa Suomen työllisyysaste on selvästi muita maita alhaisempi, joten 72 prosentin tavoitekaan ei ole pitkällä tähtäimellä kovin kunnianhimoinen, hän lisäksi muistuttaa.

Brotherus arvelee, että liiallinen tyytyväisyys vaivaa tällä hetkellä päättäjiä rohkeiden työmarkkinauudistusten sijaan. Samaan aikaan kuitenkin uhkakuvia kerääntyy ensisyksyn liittokierrokselle.

– Liittokierrokselle mennään ensimmäisen kerran niin sanotulla ”Suomen mallilla”, joka on yhä levällään. Pettymykset voivat helposti purkautua palkkariitoina ja lakkoaaltoina rauhallisen viime vuoden jälkeen, hän varoittaa.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli joulukuussa 207 000. Työ- ja elinkeinotoimistoissa puolestaan oli vuoden lopussa 358 000 työttömäksi tilastoitua työnhakijaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)