Kansa työllistäisi julkisilla hankinnoilla

Suomalaisista yli 90 prosentin mielestä julkisissa hankinnoissa pitäisi satsata enemmän suomalaisuuteen, ja tukea näin suomalaista työtä.

  • HUOM. EMBARGO 7.4. klo 03.00 s
LKS 20150401 Oulun Kaukovainion koulun oppilaita ottamassa ruokaa lounaslinjastolta 18. maaliskuuta 2015. Oululaisnuorten koululounas on yksi Suomen halvimmista. Opetushallituksen tilastojen mukaan Oulussa laskennallinen ruokailu peruskoulun oppilasta kohden maksoi 1,77 euroa. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

    Oppilaita ottamassa ruokaa koulun lounaslinjastolta Oulussa.

    ()

Suomalaisen Työn Liiton teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisista 91 prosenttia on sitä mieltä, että julkisissa hankinnoissa pitäisi ostaa nykyistä enemmän suomalaisten yritysten tuotteita ja palveluita.

Vain kolme prosenttia vastaajista sanoi, että suomalaisuuden ei pitäisi vaikuttaa lainkaan ostohankintoihin.

Lisäksi 86 prosentin mielestä myös yritysten välisissä hankinnoista suomalaisuudella pitäisi olla nykyistä enemmän painoarvoa.

– Suomalaisten selkeä enemmistö kannustaa yrityksiä ja kuntia huomioimaan palvelu- ja tuotehankintojensa positiivisen vaikutuksen työllisyyteen. Suomalaiset kokevat työllisyysvaikutusten huomioimisen hankinnoissa tärkeäksi ja haluaisivat niiden vaikuttavan nykyistä enemmän päätöksentekoon, sanoo Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Hankintalainsäädännön mukaan hinnan lisäksi julkisissa hankinnoissa voidaan huomioida myös muita tekijöitä. Valintakriteereitä voivat olla myös alueelliset työllisyysvaikutukset, sosiaaliset kriteerit, kuten vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien työllistäminen, sekä ympäristönäkökulmat.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.