Verkkouutiset

Vienti supistui edelleen viisi prosenttia elokuussa

Viennin arvo oli elokuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes neljä miljardia euroa, mikä oli viisi prosenttia vuodentakaista vähemmän.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen tavaraviennin arvo oli elokuussa Tullin ennakkotilaston mukaan vajaat neljä miljardia euroa, mikä oli viisi prosenttia vähemmän kuin viime vuoden elokuussa. Viennin arvo oli edellisen kerran alle neljä miljardia euroa viime tammikuussa.

Tuonti laski elokuussa kuusi prosenttia hieman yli 4,1 miljardiin euroon. Kauppatasekin vajosi elokuussa 160 miljoonaa euroa alijäämäiseksi usean ylijäämäkuukauden jälkeen.

Tammi-elokuun yhteenlaskettu vienti pieneni kolme prosenttia ja yhteenlaskettu tuonti kahdeksan prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Tammi-elokuun kauppataseen ylijäämää on kuitenkin kertynyt 240 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten vastaava alijäämä oli lähes 1,8 miljardia euroa.

Viennin heikkous näkyi Tullin mukaan lähes kaikilla päätoimialoilla. Koneiden ja laitteiden vienti putosi huomattavasti. Öljytuotteiden viennin arvon alamäki jatkui, mutta selvästi aikaisempaa loivempana. Muun kemianteollisuuden vienti kääntyi laskuun lääkeviennin vetämänä.

Metallien vienti oli myös vaisua, mutta metsäteollisuudelle tilastoitiin kasvua. Kulkuvälineiden vienti parani edelliskuukausien tapaan.

Elokuun tuonnin laskuun vaikutti erityisesti raakaöljyn tuonnin arvon koko vuoden jatkunut syöksy. Myös koneiden ja laitteiden sekä raudan ja teräksen tuonti aleni.

Vienti EU-maihin laski elokuussa neljä prosenttia ja EU:n ulkopuolelle seitsemän prosenttia. Tuonti EU:sta kasvoi kaksi prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 17 prosenttia.

Tammi-elokuussa vienti EU-maihin on laskenut kaksi prosenttia ja ulkokaupan vienti neljä prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista on hiipunut prosentin ja tuonti EU:n ulkopuolelta on kutistunut 18 prosenttia.

Tärkeimmistä kauppakumppaneista vienti kasvoi elokuussa Saksaan, Yhdysvaltoihin ja Ruotsiin, kun taas vienti Venäjälle ja Kiinaan laski reilusti. Tuonti Saksasta ja Tanskasta kasvoi, mutta tuonti Venäjältä, Ruotsista, Alankomaista ja Yhdysvalloista väheni.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)