Verkkouutiset

Tilintarkastajille velvollisuus ilmoittaa epäkohdista

Hallitus esittää muutoksia tilintarkastuslaissa säädettyyn tilintarkastajan salassapitovelvollisuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lakiesityksen mukaan jatkossa tilintarkastajan pitäisi ilmoittaa havaitsemistaan sääntöjen vastaisuuksista ensisijaisesti tarkastamalleen yritykselle, muulle yhteisölle tai säätiölle. Mikäli tarkastuksen kohteena oleva taho ei kuitenkaan ryhdy korjaamaan esiinnousseita epäkohtia omatoimisesti, tilintarkastajan pitää ilmoittaa havainnoistaan myös viranomaisille.

– Esitys on tärkeä osa harmaan talouden torjuntaa. Läpinäkyvyyden lisääminen tukee osaltaan tervettä yritystoimintaa, työministeri Lauri Ihalainen (sd.) toteaa.

Ilmoitusvelvollisuus koskee vain selkeitä sääntörikkomuksia, eli pienistä epäkohdista ei tarvitse ilmoittaa. Lakimuutoksella halutaan ensisijaisesti kannustaa organisaation johtoa korjaamaan tilintarkastuksessa ilmenneet epäkohdat omatoimisesti.

Lakiesityksen tavoitteena on vahvistaa tilintarkastajan itsenäistä ja riippumatonta asemaa. Lisäksi muutoksilla halutaan ennaltaehkäistä lainvastaista toimintaa, harmaata taloutta sekä tukea tervettä kilpailua.

Lakiesityksellä olisi vaikutusta noin 200 000 yrityksen, muun yhteisön ja säätiön tilintarkastukseen. Kaikkein pienimmät yhteisöt on vapautettu tilintarkastusvelvollisuudesta.

Muutokset ovat tuossa voimaan ensi vuoden alussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)