Vaihtotase kääntyi viime vuonna ylijäämäiseksi – tavaroiden tuonti laski vientiä nopeammin

Vuosina 2011–2014 Suomen vaihtotase jäi selvästi alijäämäiseksi, mutta viime vuonna tapahtui käänne, kun kauppataseenkin ylijäämä oli korkein viiteen vuoteen tuonnin laskiessa vientiä nopeammin.

  • LKS 20151123 Vuosaaren satama Helsingissä 13. marraskuuta 2015. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

    Vuosaaren satama Helsingissä

    ()

Vaihtotase oli Tilastokeskuksen mukaan loka-joulukuussa 0,3 miljardia euroa ylijäämäinen, ja koko viime vuodenylijäämäksi muodostui samoin 0,3 miljardia euroa. Vuosina 2011–2014 vaihtotase jäi selvästi alijäämäiseksi.

Koko vuoden kauppataseen ylijäämä oli 2,5 miljardia euroa. Ylijäämä oli korkein viiteen vuoteen tavaratuonnin laskiessa tavaravientiä nopeammin.

Viennin arvon laskua selittivät Tilastokeskuksen mukaan öljytuotteiden arvon lasku ja voimakkaasti laskenut Venäjän-kauppa.

Koko vuoden palvelutaseen alijäämä oli 1,3 miljardia euroa. Palveluviennin suurimman erän eli televiestintä-, tietojenkäsittely- ja tietopalvelujen vienti laski prosentin loka-joulukuussa, mutta koko vuonna kyseisen erän vienti kasvoi 8,6 prosenttia.

Palvelutaseen alijäämää selittää Tilastokeskuksen mukaan alijäämäinen matkustustase. Koko vuonna matkustustaseen alijäämä oli ennätykselliset 1,6 miljardia euroa, koska matkailutulot Venäjältä ovat laskeneet voimakkaasti ja suomalaisten matkailumenot ulkomaille ovat vuositasolla jatkaneet kasvuaan.

Tämän vuoden tammikuussa vaihtotase oli vain 0,1 miljardia euroa alijäämäinen. Tavaravienti laski 9 prosenttia vuodentakaisesta ja tavaratuonti 8 prosenttia. Kauppataseen alijäämä oli 0,1 miljardia euroa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.