Kuluttajien luottamuksen yllätyskasvu katkesi lyhyeen

Kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja työttömyydestä heikkenivät helmikuussa tammikuuhun ja vuodentakaiseen verrattuna.

  • LKS 20160220 Jalankulkija Itäkeskuksessa Helsingissä 20. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Jalankulkija Itäkeskuksessa Helsingissä helmikuussa.

    ()

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus notkahti jälleen helmikuussa. Heikon joulukuun jälkeen luottamus palautui jonkin verran tammikuussa, mutta nyt tultiin taas hieman alaspäin.

Danske Bankin ekonomistien mielestä kuluttajien luottamuksen matalaan tasoon vaikuttavat heikko työllisyystilanne, kärjistynyt työmarkkinatilanne sekä Suomen talouden heikkona jatkunut kehitys. Suomalaiset olivat heidän mukaansa silti optimistisempia kuin euroalueen asukkaat keskimäärin

– Tammikuun yllättävän vahva nousu näyttää katkenneen, toisaalta kuluttajien arvio tilanteesta pysyi melko vakaana, arvioi kuluttajien helmikuun odotuksia Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki tiedotteessaan.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajista 29 prosenttia uskoi helmikuussa Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana ja yhtä suuri osuus arvioi talouden huononevan. Sen sijaan tammikuussa talouden parantumiseen uskoi 37 prosenttia ja huonontumiseen vain 25 prosenttia.

Näkemykset varsinkin työttömyyskehityksestä olivat helmikuussa Tilastokeskuksen mielestä synkät. Kuluttajista vain 13 prosenttia odotti työttömyyden vähenevän seuraavan vuoden aikana, kun taas 54 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän.

Kuluttajien odotukset omasta taloudestaan pysyivät helmikuussa ennallaan ja vaisuina. Sen sijaan arviot omista säästämismahdollisuuksista paranivat Tilastokeskuksen mukaan hyvin valoisiksi.

Pääkaupunkiseudulla ja Pohjois-Suomessa oli muuta maata valoisampi kuva taloudesta. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat selvästi optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset ja työttömät.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometria varten haastateltiin 1. - 17. helmikuuta 1 223 Suomessa asuvaa henkilöä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.