Verkkouutiset

Kuluttajien odotukset taloudesta vahvistuivat edelleen

Kuluttajien mielestä talouden näkymät ovat jo valoisat, kertoo Tilastokeskus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuluttajien luottamus talouteen vahvistui Tilastokeskuksen mukaan elokuussa. Kuluttajien luottamusindikaattori oli elokuussa 15,7, kun se heinäkuussa oli 13,1 ja kesäkuussa 14,9.

Luottamus talouteen oli viimeksi yhtä vahvaa viime vuoden toukokuussa ja sitä ennen keväällä 2011. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,7.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää vahvistuivat hieman elokuussa heinäkuuhun verrattuna. Odotukset omasta ja Suomen taloudesta sekä työttömyydestä paranivat myös ja selvemmin viime vuoden elokuuhun verrattuna. Arviot omista säästämismahdollisuuksista pysyivät vuodessa ennallaan.

Elokuussa kuluttajien odotukset Suomen taloudesta olivat Tilastokeskuksen mukaan valoisat. Elokuussa 39 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 18 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat heinäkuussa 38 ja 20 prosenttia ja vuosi sitten elokuussa 30 ja 27 prosenttia.

Näkemykset kuluttajan omasta taloudesta ja yleisestä työttömyydestä olivat pitkän ajan keskimääräisellä tasolla. Oman taloutensa kohentumiseen luotti elokuussa 27 prosenttia kuluttajista ja 13 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. Heinäkuussa ja vuosi sitten osuudet olivat 24 ja 14 prosenttia.

Omia säästämismahdollisuuksiaan seuraavan 12 kuukauden aikana kuluttajat pitivät hyvinä. Elokuuta kuitenkin pidettiin ajankohtana otollisena kestotavaroiden ostamiselle ja varsinkin lainanotolle, mutta ei juuri säästämiselle. Työllisten kuluttajien kokema työttömyyden uhka lieveni elokuussa pitkän ajan keskitasolle.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1.–19. elokuuta 1 192 Suomessa asuvaa henkilöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)