Tammikuun inflaatio oli tasan nolla

Suomen inflaatio kohosi tammikuussa nollaan joulukuun lievästä deflaatiosta, mutta jäi edelleen alhaisemmaksi kuin euroalueella.

  • LKS 20150608 Alepa Helsingin Kampissa torstaina 6. elokuuta 2015. Mainosteksti "Halpuutimme hintoja" kaupan ikkunassa. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

    Euroaluetta alhaisempi hintakehitys korjaa Suomen suhteellisen hintatason korkeutta.

    ()

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos nousi tammikuussa 0,0 prosenttiin, kun se joulukuussa oli -0,2 prosenttia.

Kuluttajahintoja nosti tammikuussa vuoden takaiseen verrattuna eniten ajoneuvoveron, hoitovastikkeiden ja sairaalamaksujen kallistuminen.

Laskua edellisvuoteen verrattuna eniten oli Tilastokeskuksen mukaan asuntolainojen keskikorkojen, aikakauslehtien tilausmaksujen ja sähkön kuluttajahinnoissa.

Danske Bankin ekonomistit toteavat omassa tiedotteessa, että tammikuussa nopeasti pudonnut öljyn hinta ei näy vuosivertailussa kovinkaan dramaattisesti, sillä myös viime vuoden tammikuussa bensiinin hinta oli Suomessa matalalla. Lisäksi valtaosa hinnasta koostuu erilaisista veroista.

Euroalueen inflaatio oli ennakkotietojen mukaan tammikuussa 0,4 prosenttia. Danske Bankin ekonomistit muistuttavat, että euroaluetta alhaisemman hintakehityksen jatkuminen korjaa Suomen suhteellisen hintatason korkeutta.

Danske Bankissa odotetaan Suomeen tälle vuodelle vajaan yhden prosentin inflaatiota.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.