Verkkouutiset

”Aurinko paistaa asuntomarkkinoille” – Hinnat nousussa kesäkuussa

Vanhojen asuntojen hinnat olivat kesäkuussa 1,2 prosentin nousussa, ja asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki ennustaa syksylle vahvaa asuntokauppaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat kesäkuussa vuodentakaisesta 3,4 prosenttia pääkaupunkiseudulla ja 0,8 prosenttia muualla Suomessa.

– Asuntojen hinnat kääntyivät kasvuun kesällä. Etenkin kasvukeskuksissa meno on kiihtynyt kevät-kesällä. Kolmikko Helsinki-Tampere-Turku erottuvat edukseen, kertoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus tiedotteessaan.

Hänen mukaansa isot ja kasvavat kaupungit menestyvät, kun taas muuttotappiosta ja rakennemuutoksista kärsivät paikkakunnat taistelevat laskevien hintojen ja hiipuvien kauppamäärien kanssa.

Brotherus ennustaa syksylle vahvaa asuntokauppakautta.

– Aurinko paistaa asuntomarkkinoille. Talouden kova kolmen prosentin kasvu, toipuvat työmarkkinat ja korkea kuluttajaluottamus kertovat koko kansantalouden tilasta. Heinäkuussa kuluttajien asunnonostoaikeet kohosivat korkeimmilleen 65 kuukauteen, hän muistuttaa.

Hypolla asuntolainahakemukset ovat Brotheruksen mukaan kasvaneet heinäkuussa 70 prosenttia vuodentakaisesta.

– Kuluttajat kilpailevat nyt asunnoista kasvukeskuksissa. Hintanousua helpottaa onneksi uljas uudistuotanto. Toukokuussa aloitettiin liki 6 000 uuden asunnon rakentaminen, mikä on ennätys vuoteen 1995 ulottuvassa tilastohistoriassa, hän huomauttaa.

Kesäkuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli Tilastokeskuksen mukaan pääkaupunkiseudulla 3 715 euroa ja muualla Suomessa 1 696 euroa.

Hinnat nousivat huhti-kesäkuussa vuodentakaisesta 2,7 prosenttia mutta muualla Suomessa ne olivat lähes ennallaan.

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla hinnat kahdeksan prosenttia ja muualla Suomessa 2,5 prosenttia. Uusien osakeasuntojen keskineliöhinta oli pääkaupunkiseudulla 5 037 euroa ja muualla maassa 3 212 euroa.

Kauppamäärissä laskua ja hajontaa

Huoneistokeskus kertoi viime viikolla, että Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämän hintaseurantapalvelun mukaan kesäkuussa vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin yhdeksän prosenttia vuodentakaista vähemmän.

Hajonta eri alueiden välillä oli suurta. Helsingissä kauppamäärät laskivat yhdeksän prosenttia ja Vantaalla kaksi, mutta Espoossa kasvua oli kolme prosenttia. Kasvua oli muutamia prosentteja myös Turussa ja Oulussa ja Kouvolassa 18 prosenttia. Sen sijaan Lahdessa ja Kuopiossa laskua oli 21 prosenttia ja Jyväskylässä 18 prosenttia.

Huoneistokeskus kuitenkin muistutti, että alkuvuoden luvut olivat silti vielä lähes edellisvuoden tasolla.

Lue myös:

Asuntokauppa notkahti kesäkuussa mutta Huoneistokeskus muistelee alkuvuotta

Uudet asunnot käyvät vilkkaasti kaupaksi

”Hinnat asettavat raamit koolle” – Uudet asunnot pienentyneet kolmanneksen

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)