Verkkouutiset

Taantuma selätetty mutta ekonomistit varoittavat lopettamasta kilpailukykytalkoita

Suomen bruttokansantuote kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä, mutta Danske Bankin ekonomistit huomauttavat, että kasvu oli vielä melko vaisua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan bruttokansantuote kasvoi heinä-syyskuussa 0,4 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vuodentakaiseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi 1,6 prosenttia.

Danske Bankin ekonomistien mukaan tuoreet tilastot vahvistavat kuvaa, että taantuma Suomen taloudessa on selätetty, vaikka kasvu onkin vielä maltillista. Suomen talouskasvu on jo lähellä euroalueen keskimääristä kasvua.

– Kasvu on kuitenkin vielä melko vaisua, joten toimet Suomen pitkän ajan tuottavuuden kasvattamiseksi ja kilpailukyvyn kohentamiseksi ja ovat edelleen tarpeellisia, ekonomistit toteavat pankin tiedotteessa.

Yksityinen kulutus kasvoi heinä-syyskuussa 0,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 2,1 prosenttia vuodentakaisesta. Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkosen mukaan kulutuksen kasvun jatkumista tukee kotitalouksien vahvistunut luottamus, matala korkotaso ja työttömyyden lasku.

– Jatkossa kotitalouksien kulutuksen kasvu kuitenkin hidastunee, sillä ostovoima nousee hitaasti. Vaikka matalat korot tukevat edelleen kotitalouksien tilannetta, loivasti nouseva inflaatio nakertaa osan ostovoimasta, Mikkonen varoittaa.

Vienti väheni heinä-syyskuussa 3,4 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, mutta kasvoi 1,4 prosenttia vuodentakaisesta. Tuonti puolestaan väheni 3,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä, mutta kasvoi 0,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Vienti on edelleen lähes viidenneksen pienempi kuin ennen finanssikriisiä. Danske Bankissa kuitenkin uskotaan viennin orastavaan elpymiseen, sillä kohdemarkkinat kasvavat, kilpailukyky hiljalleen paranee ja Venäjän talous on kääntymässä parempaan suuntaan.

Investoinnit vähenivät heinä-syyskuussa 0,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä, mutta kasvoivat 3,1 prosenttia vuodentakaisesta. Yksityisellä puolella Investoinnit kasvoivat kuitenkin vain 1,3 prosenttia vuodentakaisesta. Julkisella puolella kasvua kertyi peräti 11,5 prosenttia, mutta viime vuoden vertailuluku oli hyvin alhainen työeläkelaitosten kiinteistövarallisuuden myynnin takia.

Investoinnit asuinrakentamiseen kasvoivat 4,0 prosenttia ja muuhun talonrakentamiseen 9,4 prosenttia, mutta kone- ja laiteinvestoinnit supistuivat 3,7 prosenttia. Tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinnit sen sijaan kasvoivat 2,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Danske Bankin ekonomistien mielestä Suomen pitkän ajan tuottavuuskehityksen kannalta olisi erittäin suotuisaa, että tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinnit piristyisivät pysyvästi.

Tilastokeskus on myös tarkentanut aiempia ennakkotietojaan. Bkt laski huhti-kesäkuussa edellisestä vuosineljänneksestä 0,1 prosenttia, kun aiempi arvio oli 0,0 prosenttia. Vuodentakaisesta puolestaan kasvua oli 0,9 prosenttia aiemman 0,4 prosentin sijasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)