Verkkouutiset

”Muutokset työllisyydessä ja odotuksissa ratkaisevat asuntomarkkinoiden suunnan loppuvuodesta”

Asuntomarkkinat ovat pysyneet keskikesällä vakaina. Heikon ostovoiman ja työttömyyshuolien arvioidaan hillitsevän alhaisten korkojen ja muuttoliikkeen piristävää vaikutusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat koko maassa nousivat heinäkuussa vuodentakaisesta koko maassa 0,3 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,8 prosenttia edellisvuodesta, kun taas muualla Suomessa hinnat pysyivät lähes ennallaan.

Kesäkuuhun verrattuna hinnat pysyivät pääkaupunkiseudulle lähes ennallaan, mutta nousivat muualla Suomessa 0,7 prosenttia.

Heinäkuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 256 euroa. Pääkaupunkiseudulla hinta oli 3 453 euroa ja muualla Suomessa 1 720 euroa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan asuntokauppaa piristävät alhaiset korot ja muuttoliike kasvukeskuksiin. Toisaalta kauppaa jäykistävät kotitalouksien huoli työttömyydestä ja ostovoiman heikko kehitys.

– Pidemmällä aikavälillä suurten asuntojen hintatasoon kohdistuu ostovoiman heikon kehityksen myötä edelleen laskupaineita, mutta toisaalta useimmat myyjät voivat odottaa sopivaa ostajaa. Matalat korot, mahdollisuus lyhennysvapaisiin ja melko vakaa talousympäristö eivät pakota myymään liian halvalla, Kuoppamäki kertoo tiedotteessaan.

Hän arvioi, että muutokset työllisyystilanteessa ja kotitalouksien odotuksissa ratkaisevat asuntomarkkinoiden suunnan loppuvuodesta, koska asuntolainojen korot pysyvät edelleen alhaalla.

Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki puolestaan muistuttaa omassa tiedotteessaan, että asuntoja myytiin heinäkuussa jotakuinkin saman verran kuin viime vuonna samaan aikaan. Hänen mielestään asuntomarkkinan tila on parempi kuin yleisen keskustelun perusteella luulisi.

Tiistaina julkaistussa Huoneistokeskuksen asuntomarkkinakatsauksessa hän huomauttaa, asuntolainakanta on kasvanut vuoden alusta lähes miljardilla eurolla.

– Kun pankit antavat lainaa ja ihmiset nostavat rahan ulos, sillä on jopa merkittävämpi vaikutus markkinatilanteeseen kuin yksittäisen kuukauden kuluttajaluottamusindikaattorilla, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)