Verkkouutiset

Biojalostamokilpailuun 1,5 miljardin euron edestä investointiesityksiä

Työ- ja elinkeinoministeriön järjestämään kansainväliseen biojalostamon suunnittelukilpailuun saapui määräaikaan mennessä toistakymmentä kriteerit täyttävää hakemusta. Esitettyjen investointien yhteisarvo on noin 1,5 miljardia euroa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kilpailulla halutaan nopeuttaa biotalouden innovaatioiden kaupallistumista ja uusien biojalostamoiden syntyä Suomeen.

Kilpailuun osallistuu monipuolisesti hakemuksia biotalouden eri osa-alueilta. Ehdotusten kokoluokka vaihtelee alle miljoonan euron demonstraatiolaitoksista satojen miljoonien eurojen investoinnit vaativiin biojalostamoihin.

– Olemme erittäin tyytyväistä kilpailua kohtaan tunnetusta kiinnostuksesta. Tästä joukosta löytyy varmasti kilpailun tarkoituksen täyttävät voittajat. Kisaan osallistuvien hankkeiden lisäksi käytiin usean muun ryhmän kanssa keskusteluja osallistumisesta, mutta niiden hankkeet eivät olleet vielä tällä hetkellä kilpailun vaatimalla valmiustasolla, toteaa kehittämispäällikkö Jussi Manninen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Hänen mukaansa ainutlaatuinen kilpailu kiinnosti myös ulkomailla ja ministeriö sai useita siihen liittyviä kyselyjä.

Kilpailuun saapuneet ehdotukset arvioidaan nyt asiantuntijapaneelissa, jossa on biotalouden tutkimuksen ja kehittämisen, alan teollisuuden sekä rahoitusalan suomalaista ja kansainvälistä asiantuntemusta.

Kilpailun voittajat julistetaan ensi helmikuun lopulla. Voittajien valintakriteereissä painottuvat investointikelpoisuus, innovatiivisuus ja kansantaloudelliset vaikutukset.

Työ- ja elinkeinoministeriö kokoaa julkisia tahoja edustavan rahoittajaryhmän, joka koordinoi ja auttaa kolmen parhaan ehdotuksen investointivaiheen julkisen rahoituksen hankinnassa. Lisäksi voittajalle on luvassa 100 000 euron palkinto.

Jussi Mannisen mukaan kilpailu edustaa julkisen vallan uudenlaista toimintatapaa kiihdyttää investointeja. Sen avulla etsitään ehdotuksia Suomeen sijoittuvasta uuden sukupolven biojalostamosta. Sen tulee olla kaupallisen mittakaavan laitos, joka sisältää uutta teknologiaa, jota ei ole vielä kaupallisessa käytössä. Kilpailun on tarkoitus johtaa toteutussuunnitteluun sekä Suomessa lähivuosina tapahtuviin investointeihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)