Verkkouutiset

Yritykset toivovat viranomaisilta valmennusta lupa-asioihin

Viranomaisten tulisi ottaa nykyistä enemmän valmentajan rooli yritystoimintaan liittyvissä lupa-asioissa, kertoo Teknologiateollisuus ry.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teknologiateollisuus ry:n kyselyn mukaan yritysten mielestä lupaprosesseja olisi syytä nopeuttaa ja yksinkertaistaa, mutta yhtä tärkeää olisi opastaminen ja konkreettisten neuvojen antaminen menettelytavoista ja raportoinnista.

Viranomaisten tulisikin Teknologiateollisuuden mukaan ottaa nykyistä enemmän valmentajan rooli yritystoimintaan liittyvissä lupa-asioissa. Usein yritykset eivät selviydy niistä ilman ulkopuolista apua.

Valtaosa vastaajista oli sitä mieltä, että hallituksen byrokratiatalkoiden tulokset eivät vielä näy yritysten arjessa. Pienempi osa vastaajista oli havainnut joitakin pieniä parannuksia. Kaiken kaikkiaan yritykset odottivat paljon nykyistä enemmän tietoa tehdyistä ja tekeillä olevista muutoksista.

Yritysten mielestä niiltä vaadittavaa raportointia tulisi karsia, yksinkertaistaa ja raportoinnista tulisi poistaa turhaa työtä aiheuttavat päällekkäisyydet. Lupakäytäntöjen digitalisoinnissa toivotaan nopeita edistysaskeleita. Suuri osa vastaajista muistutti maan hallitusta, että nykyiset lupakäytännöt todellakin rajoittavat ja hidastavat investointeja sekä yritystoiminnan laajentamista Suomeen.

– Kyselyn selkeä viesti on, että yritykset haluavat hoitaa asiat hyvin ja ne myös hyväksyvät erilaiset lupamenettelyt. Yritykset odottavat kuitenkin hyvin toimivia prosesseja. Kehitettävää on mm. ripeydessä, prosessien ennakoitavuudessa ja valituskäytännöissä. Koskaan ei saisi käydä niin, että prosessi keskeytyy vaikkapa näin lomakauden ajaksi tai yritys ei saa yksiselitteistä vastausta kysymykseensä, toteaa johtava asiantuntija Mia Nores Teknologiateollisuudesta.

Noreksen mukaan kyselyssä tuli korostetusti esille myös uusi viesti viranomaisille. Yritysten mielestä viranomaisten tulisi olla paitsi valvoja myös valmentaja.

– Tässäkin on kyse tiedon tarpeesta. Esimerkiksi moni toimintaansa laajentava pk-yritys voi olla ensimmäistä kertaa monimutkaisen lupaprosessin keskellä. Valmentavaa ohjausta tarvitaan, kun prosessi on kimurantti asiaan vihkiytyneelle spesialistillekin, Nores muistuttaa.

Teknologiateollisuuden kyselyyn vastasi noin 300 yritystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)