Verkkouutiset

”Strateginen tutkimus” herättää huolta – syödäänkö tässä pk-yritysten kehityseväät

Valtioneuvoston ehdottama strategisen tutkimuksen rahoitusväline vähentäisi pk-yritysten kehitys- ja kansainvälistymisrahoitusta entisestään, arvioi Teknologiateollisuuden toimitusjohtajan Jorma Turunen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teknologiateollisuus ei ole innostunut Suomen Akatemiaan perustettavasta strategisen tutkimuksen neuvostosta. Turusen mielestä lisärakenteiden luomisen sijaan pitäisi parantaa olemassa olevien rahoitusvälineiden ja rakenteiden toimivuutta.

– Varmistetaan esimerkiksi, että yliopistouudistukselle ja VTT:n yhtiöittämiselle asetetut tavoitteet todella saavutetaan, Turunen toteaa tiedotteessaan.

Strategisen tutkimuksen neuvoston olisi tarkoitus rahoittaa tutkimusta, joka etsii Suomen Akatemian mukaan ratkaisuja ”merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin ja ongelmiin”. Valtioneuvosto päättäisi tutkimusohjelmiksi muokattavat tutkimusteemat neuvoston aloitteesta.

Strategiseen tutkimusrahoitukseen siirretään 70 miljoonaa euroa vuonna 2017. Miljoonat kerätään valtion tutkimuslaitosten tutkimusmäärärahoista, Suomen Akatemian ohjelmaperusteisesta tutkimusrahoituksesta ja Tekesin innovaatio- ja tutkimusrahoituksesta.

– Vientiteollisuuden uudistumista ja uusien työpaikkojen syntyä ei edistetä luomalla lisää rakenteita ja suuntaamalla väheneviä julkisia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan resursseja yhteiskunnalliseen tutkimukseen, jonka teemakokonaisuuksista päättäisivät viimekädessä poliitikot, Turunen toteaa.

Hän mielestään strategisen tutkimuksen rahoitusvälineestä on luovuttava, ja resurssit pitää kohdistaa suoraan pk-yritysten kansainvälistymisen ja kasvun edistämiseen.

Turunen muistuttaa, että EU:n uudessa Horizon 2020 -ohjelmassa on varattu peräti 70 miljardia euroa tutkimus- ja innovaatiotoimintaan.

– Hallituksessa olisikin hyvä pohtia vakavasti, miten EU-rahoitusta saadaan kotiutettua aiempaa merkittävästi enemmän Suomeen tukemaan kasvuyrittäjyyttä ja työpaikkojen luomista yksityiselle sektorille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)