Verkkouutiset

Teknologiayritysten vienti Venäjälle romahti alkuvuonna lähes viidenneksen

Teknologiateollisuus ry:n mukaan alan yritysten vienti Venäjälle väheni tammi-huhtikuussa 18 prosenttia viimevuotisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terästuotteiden ja värimetallien viennin arvo Venäjälle peräti puolittui tammi-huhtikuussa viimevuotisesta Teknologiateollisuuden tuoreen suhdannekatsauksen mukaan.

Teknologiateollisuuden mukaan Venäjän talouspakotteiden kaikki vaikutukset eivät ole vielä selvillä. Järjestö pitää mahdollisena, että kriisi leikkaa teknologiateollisuuden vientiä Venäjälle jatkossa entistä enemmän.

Tammi-huhtikuussa Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto oli hieman pienempi kuin vuosi sitten samaan aikaan. Tietotekniikka-alan liikevaihto kasvoi 13 prosenttia, mutta metallien jalostus sekä elektroniikkateollisuus heikkenivät.

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan syksyllä suunnilleen vuodentakaisella tasolla. Ukrainan kriisi, Venäjän taantuma ja talouspakotteet heikentävät mahdollisuuksia päästä kasvuun.

Keväällä raportoitu tilausten kasvu on pysähtynyt kevään ja alkukesän aikana. Tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa seitsemän prosenttia pienempi kuin vuosi sitten.

Investointeja tarvitaan kipeästi

Suomen talous ei Teknologiateollisuus ry:n mukaan selviä pitkällä aikavälillä ilman yksityisten investointien merkittävää lisäystä.

Investointeja jarruttavat järjestön mielestä korkea kustannustaso, yritysten heikko kannattavuus, yritysverotuksen poukkoilevuus ja verojärjestelmän heikot investointikannusteet.

Järjestön mielestä julkista sektoria pitää pienentää, eläkeikä pitää nostaa vuoteen 2025 mennessä vähintään 62,4 vuoteen, työrauhajärjestelmän epäkohdat pitää korjata ja kaivosteollisuuden energiaveron kiristäminen on peruttava.

Hallituksen olisi myös edistettävä digitaalisia palveluja ja niiden kilpailuttamista sekä tehtävä lupaprosessit sujuvimmiksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)