Verkkouutiset

”Viisi prosenttia ehdoton minimivaatimus” – Teknologiateollisuus vaatii palkkakustannuksia alas

Teknologiateollisuus huomauttaa, että Suomen yksikkötyökustannukset ovat nousseet euromaihin noin 20 prosenttia vuoden 2007 jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Hallituksen tavoittelema noin viiden prosentin alenema yksikkötyökustannuksissa on näiden tietojen valossa ehdoton minimivaatimus, jotta Suomen kustannuskilpailukyky voisi parantua nykyisestä”, sanotaan Teknologiateollisuuden tiedotteessa.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen vertaa Suomea Kreikkaan yhtenä Länsi-Euroopan heikoimmin kehittyvistä maista.

– Kokonaistuotannolle ennakoidaan parhaimmillaankin vain hienoista kasvua, Turunen sanoo.

Teollisuuden tuotanto on jäänyt tänä vuonna viimevuotista pienemmäksi ja jopa alemmaksi kuin finanssikriisin pahimpaan aikaan. Teknologiateollisuuden tietojen mukaan tuotanto oli tammi-toukokuussa peräti 25 prosenttia alemmalla tasolla kuin vastaavaan aikaan vuonna 2008. Työpakkoja on kadonnut alkuvuoden 2008 jälkeen lähes 100 000.

Teknologiateollisuus korostaa yhteiskuntasopimuksen ohella erityisesti paikallisen sopimisen lisäämistä kustannuskilpailukyvyn hallitsemiseksi.

Tilaukset kasvaneet

Kuitenkin teknologiateollisuuden uudet tilaukset ja tilauskanta ovat vihdoin kasvaneet huhti-kesäkuun aikana. Kasvua syntyi erityisesti laivatilausten takia.

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat alan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia huhti-kesäkuussa euromääräisesti 14 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2014 ja 28 prosenttia enemmän kuin edeltävällä vuosineljänneksellä tammi-maaliskuussa.

Tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa 22 prosenttia suurempi kuin samaan aikaan vuonna 2014 ja seitsemän prosenttia suurempi kuin maaliskuun lopussa. Tilanne on kuitenkin epäyhtenäinen: yrityksistä 50 prosenttia raportoi tilauskantansa kasvaneen maaliskuun jälkeen, 41 prosenttia supistuneen ja yhdeksän prosenttia pysyneen ennallaan.

Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan syksyllä hieman suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)