Talsa: työttömiä verotetaan tiukasti ‒ ei ole vaikuttanut työllisyyteen

Työttömän etuutta verotetaan 12,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin saman verran ansaitsevan palkansaajan työtuloja, kertoo Taloussanomat.

  • LKS 20070614 // KUVITUSEHDOTUS SOSIAALITURVAN KOKONAISUUDISTUKSEEN // 
Nuori työnhakija Kampin työvoimatoimiston edessä 19. syyskuuta.

    Työttömyysetuuden saajia verotetaan tiukemmin kuin pienituloisia palkansaajia.

    ()

Jos palkansaaja tienaa 1000 euroa kuukaudessa, hänen palkastaan menee tuloveroa 8,5 prosenttia. Jos työtön saa työttömyysetuutta 1000 euroa kuukaudessa, hän maksaa summasta veroa 21 prosenttia.

Valtiovarainministeriön finanssineuvos Elina Pylkkäsen mukaan työttömien tiukempi verotus on ollut tietoinen poliittinen päätös, jonka tarkoitus on kannustaa tekemään töitä työttömyysetuuden vastaanottamisen sijaan. Pylkkäsen mukaan jokainen hallitus puolueista riippumatta on halunnut tällä tavoin panostaa työnteon kannattavuuteen.

Pylkkänen huomauttaa, että etuudet, kuten työttömyysturva, on myös sidottu kuluttajahintaindeksiin, jolloin etuus kasvaa heikommin kuin työstä saatavat ansiot.

– Näin katsottuna työllisen ja työttömän tulokehityksen ero vain kasvaa, hän sanoo.

Veronmaksajain keskusliiton puheenjohtaja Teemu Lehtinen muistuttaa, että tulonsiirtojärjestelmä tulee pienituloisia vastaan, olivatpa he pienipalkkaisia tai etuuksien saajia.

Työttömyysetuuden korkeampi verotus ei ole käytännössä kuitenkaan lisännyt työllisyyttä.

– Verokeinoja paremmin työhön osallistumista voivat lisätä panostukset päivähoitoon, koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Esimerkiksi pikkulasten äitien työhön osallistuminen reagoi herkästi lastenhoidon tukiin, Pylkkänen sanoo.

Ruotsissa on osa-aikatyötä tekeviä yksinhuoltajaäitejä yritetty houkutella tekemään lisätunteja keventämällä työn verotusta. Tämä ei kuitenkaan käytännössä lisännyt tehtyjen työtuntien määrää.

– Moni kiitti ja kumarsi, kun käteen jäi samoilla tunneilla aiempaa enemmän rahaa, mutta ei alkanut työskennellä enempää, Pylkkänen sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.