Verkkouutiset

Talsa: Työntekijäjärjestöt kannattavat USA-vapaakauppasopimusta

SAK, STTK ja Akava ovat ilmaisseet kannattavansa TTIP:tä, kertoo Taloussanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työntekijäjärjestöt SAK, STTK ja Akava pitävät EU:n ja USA:n välillä neuvoteltavaa vapaakauppasopimusta TTIP:tä kannatettavana. Ay-keskusjärjestöjen mielestä maailmassa on menossa geopoliittinen kamppailu, jossa Suomen ja EU:n kuuluu olla Yhdysvaltojen puolella.

Suomen ay-liike on yksi harvoista Euroopassa, joka on ilmaissut kannattavansa TTIP:tä.

– Kauppaneuvotteluista on tullut keskeinen osa geopolitiikkaa, jossa läntiset demokratiat, kuten EU ja USA, pyrkivät edistämään omia intressejään ja arvojaan samalla, kun muun muassa Kiina ja Venäjä pyrkivät omilla kauppasuhteillaan edistämään osin vastakkaisia arvoja ja intressejä, SAK toteaa verkkosivuillaan.

Työntekijäjärjestöjen viime vuonna laatiman yhteisen muistion mukaan näihin arvoihin kuuluvat muun muassa ihmisoikeudet ja demokratia.

SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntijan Aleksi Kuusiston mielestä Kiinan arvojen kritisoiminen ei ole kaksinaismoralismia, vaikka länsimaat ovatkin viime vuosikymmenten aikana hyötyneet merkittävästi Kiinan halvoista tuotanto-olosuhteista.

– Kiina on merkittävä kauppakumppani sekä USA:lle että EU:lle, ja tällä hetkellä kiinalaiset yritykset saavat kilpailuetuja työntekijöidensä oikeuksien polkemisesta, Kuusisto toteaa.

Työntekijäjärjestöjen mielestä Kiina, Venäjä ja jotkut muut nousevat taloudet eivät edusta avointa markkinataloutta tai demokratiaa. Iso länsimaisia arvoja edustava yhteenliittymä voisi kuitenkin työntekijäjärjestöjen näkemyksen mukaan painostaa Kiinaa nostamaan standardejaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)