Talouseliitti määrittää yhä talouspolitiikan linjat

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan ylikansalliset eliitit jakavat yhä sitoumuksen yhteenkietoutuneeseen maailmantalouteen, jota määrittää tuotantotekijöiden vapaa liikkuvuus.

  • LKS 201300803 Maailman talouselämän kerma kokoontui Pietarin talousfoorumissa 21. kesäkuuta 2012. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

    Maailman talouselämän kerma kokoontui Pietarin talousfoorumissa kesäkuussa 2012.

    ()

Väittelijä Markus Ojalan mukaan liberaalin kansainvälisen järjestyksen romahtaminen on edelleen epätodennäköistä huolimatta viimeaikaisista geopoliittisista jännitteistä ja kansallismielisten johtajien näyttävästä esiinmarssista, tutkimuksessa todetaan.

Ojalan väitöstutkimus kohdistuu erityisesti Maailman talousfoorumiin ja Financial Times -lehteen keskeisinä eliittiviestinnän tiloina. Hän tutki 11 vuoden ajanjaksolta Financial Timesiä. Tutkimus tarkastelee, miten ne edistävät politiikan, talouden ja hallinnon eliittien keskinäistä verkottumista ja keskustelua.

Näillä viestintäfoorumeilla eliitit muotoilevat tutkijan mukaan yhteisiä käsityksiä talouspolitiikan suurista linjoista ja kurovat umpeen erimielisyyksiä esimerkiksi markkinahäiriöihin puuttumisesta.

Tutkimus osoittaa, että talouden globalisaatio ja rahoitusmarkkinavetoisen talousjärjestyksen edistäminen ovat läheisesti kytköksissä talouden ja politiikan eliittien väliseen vuorovaikutukseen ja viestintään.

– Toisen maailmansodan jälkeen erityisesti länsimaiset, ylikansallisesti toimivat yhtiöt, pankit ja sijoittajat ovat vetäneet talouden ja politiikan eliittien kansainvälisen vuorovaikutuksen muotoja. Tavoitteena on ollut luoda suotuisa poliittinen maaperä kaupan, markkinoiden ja pääomaliikkeiden vapauttamiselle, Ojala sanoo väitöstiedotteessaan.

– Globalisaation edetessä myös ei-länsimaiset eliitit on pyritty saamaan mukaan kansainvälisiin eliittiverkostoihin, hän jatkaa.

Hänen mukaansa kansainväliset talous- ja politiikkafoorumit ja talouteen keskittyvät joukkoviestimet edistävät kaupan, markkinoiden ja pääomaliikkeiden vapauttamista. Lisäksi ne tukevat voimakkaasti pyrkimyksiä ohjata maailmantaloutta ja reagoida yhteisesti markkinahäiriöihin.

– Näin ne toimivat niin sanotun liberaalin kansainvälisen järjestyksen keskeisinä tukipilareina.

Liberaali kansainvälinen järjestys on perustunut Yhdysvaltojen johtoasemaan ja yhteisesti jaettuihin käsityksiin siitä, että markkinoiden ja pääomaliikkeiden vapauttaminen hyödyttää kaikkia.

– Nämä lähtökohdat kyseenalaistetaan 2010-luvulla yhä voimakkaammin, Ojala toteaa.

VTM Markus Ojala väitöskirja The Making of a Global Elite - Global Economy and the Davos Man in the Financial Times 2001–2011 tarkastetaan 28. huhtikuuta Helsingin yliopistossa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.