Tiukoille joutunut Areva sai rahoituksen tälle vuodelle

Ranskalainen ydinvoimaloiden rakentaja Areva lykkäsi torstaina tulosjulkistustaan vuorokaudella saatuaan viimein rahoituksensa tälle vuodelle kuntoon.

  • LKS 20150828  Teollisuuden Voiman OL3 -laitosyksikkö  28. elokuuta 2015. Kuvassa voimalaitoksen MCR Main controll room. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Teollisuuden Voiman OL3 -laitosyksikön valvomo viime elokuussa.

    ()

Areva on joutunut neuvottelemaan kuuden rahoittajapankin kanssa tälle vuodelle tarvitsemastaan 1,1 miljardin euron rahoituksesta.

Neuvottelut ovat viimein onnistuneet ja Areva kertoi torstaina tiedotteessaan, että se lykkää viime vuoden tuloksen julkistamisen perjantaihin viimeistelläkseen rahoitukseen liittyvän teknisen dokumentaation.

Arevaa varten on jo aiemmin kehitetty pelastuspaketti, jossa mukana ovat Ranskan valtion lisäksi sähköyhtiö EDF. Vastineeksi yhtiön täytyy tehdä säästöjä.

The Financial Timesin mukaan Areva on kärsinyt ydinvoiman suosion vähentymisestä vuonna 2011 Japanissa sattuneen Fukushiman ydinvoimalan onnettomuuden jälkeen.

Areva on lehden mukaan myös joutunut kilpailemaan yhdysvaltalaisten, venäläisten ja eteläkorealaisten ydinvoimalatoimittajien kanssa samalla, kun yhtiön lippulaivahankkeen, Olkiluoto kolmosen, kustannukset ovat ylittyneet merkittävästi.

Arevan vaikeuksista uutisoinut Talouselämä muistuttaa, että Areva-Siemens-konsortion rakentama Olkiluodon kolmas ydinvoimala on edelleen kesken ja arvioitua rakentamisaikaa on jäljellä vielä runsas pari vuotta.

Teollisuuden Voima ja Areva kiistelevät edelleen kansainvälisen kauppakamarin välimiesoikeudessa. Kanteiden ja vastakanteiden yhteissumma on jo 6,1 miljardia euroa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.