Verkkouutiset

Yrittäjät haluaa kunnat pois markkinoilta ja yrittäjyydelle tilaa

Suomen Yrittäjät vähentäisi merkittävästi kuntien palveluyritysten roolia markkinoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Niin ikään yrittäjäjärjestö muistuttaa kuntavaaleihin valmistautuvia, että kuntien hankinnoilla on suuri merkitys oman kunnan yritysten menestykselle ja mahdollisuudelle kasvaa ja työllistää.

Suomella on eurooppalaisessa vertailussa erittäin suuri kuntasektori ja laaja kunnallinen yritystoiminta. Kunnallisia palveluyrityksiä toimii esimerkiksi siivouspalveluissa, jätehuollossa ja ruokahuollossa – aloilla, jotka paikalliset yritykset voisivat hoitaa.

– Tämä johtaa tehottomuuteen ja tuo raskaan verotaakan yrityksille ja työntekijöille sekä syö elintilaa työllistäviltä yrityksiltä, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

– Kunnanvaltuustojen ei pitäisi pohtia, miten palvelut tuotetaan, vaan mistä ne ostetaan, hän muistuttaa.

Suomen Yrittäjät julkisti kuntavaalitavoitteensa tiistaina Helsingissä.

Suomen Yrittäjien mukaan yksityiset yritykset pystyisivät tuottamaan palvelut tehokkaasti ja voisivat julkisten asiakkuuksien avulla kasvaa, kansainvälistyä ja työllistää.

– Kuntavaaleissa on luotava yksityisen ja julkisen välille uusi liitto, joka valjastaa markkinatalouden palvelemaan yhteiskuntaa. Näin on tehtävä, jotta velkaantuminen taittuu ja voimme oikeasti auttaa niitä ihmisiä, jotka apua tarvitsevat, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Hankinnat voimakas elinkeinopolitiikan työkalu

Kun sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa sote poistuu kuntien vastuulta maakunnille, valtuutetuille vapautuu energiaa keskittyä kunnan elinkeinopolitiikkaan. Suomen Yrittäjät muistuttaa, että hankinnat ovat merkittävä elinkeinopoliittinen työkalu.

– Fiksu hankinta ei vie vaan tuo euroja. Osto oman alueen yritykseltä jättää veroeurot omalle seudulle. Hyödyt ovat moninkertaiset: se auttaa esimerkiksi säilyttämään ja tarjoamaan työpaikkoja kunnassa, Mäkynen sanoo.

Kunta valmistautuu uuteen sote-uudistuksen parhaiten ottamalla nopeasti käyttöön uusia palveluseteleitä ja laajentamalla olemassa olevien käyttöä. Palvelusetelit ovat kunnissa nyt vajaakäytöllä, sillä vain arviolta puolet Suomen kunnista käyttää niitä.

– Valtuustokauden alussa kunnilla on vielä sote-valtaa, joten kuntien kannattaa avata palveluita palvelusetelillä käytettäväksi. Kun uudistus tulee voimaan, kunnassa olisi toimivat markkinat. Se vahvistaisi lähipalveluita ja paikallisia sote-alan pienyrityksiä, Mäkynen toteaa.

Tavoitteena 2 000 yrittäjävaltuutettua

Suomen Yrittäjät kampanjoi kuntavaaleissa sen puolesta, että valtuustoihin saataisiin paljon yrittäjiä.

– On kunnan ja kuntalaisten etu, että yritykset menestyvät. Ne tuovat työtä, palveluita ja verotuloja. Yrittäjät tietävät parhaiten, millaiset päätökset auttavat yrityksiä menestymään. Siksi valtuustoihin tarvitaan yrittäjiä, kaikista puolueista, Pentikäinen sanoo.

Edellisissä kuntavaaleissa peräti viidesosa valituista, lähes 2000 valtuutettua, oli yrittäjiä. Tavoite on nyt sama.

Yrittäjäjärjestö ei tue ehdokkaita eikä puolueita rahallisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)