Verkkouutiset

Yrittäjäjärjestöt pyytävät kilpailuviranomaisia tutkimaan HUS:n ja Kuopion kaupungin elinkeinotoimintaa

Suomen Yrittäjät ja neljä sen aluejärjestöä pyytävät Kilpailu- ja kuluttajavirastoa selvittämään, ovatko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja Kuopion kaupunki toimineet vastoin voimassa olevaa kilpailuneutraliteettisääntelyä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Järjestöt ovat toimittaneet Kilpailu- ja kuluttajavirastolle kaksi erillistä toimenpidepyyntöä.

Suomen Yrittäjät toteaa tiedotteessaan, että kilpailulaki ja kuntalaki vaativat, että julkisen sektorin elinkeinotoiminta ei saa vaarantaa tasapuolista kilpailua. Lisäksi kuntien toiminta markkinoilla kilpailutilanteessa on pääsääntöisesti yhtiöitettävä.

Liikelaitosten ja kuntien omistamien yhtiöiden toiminnan laajuutta markkinoilla ei voi selvittää ilman niiden perinpohjaista tarkastelua. Yrittäjäjärjestöt katsovat, että Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tulisi tehdä tällainen kattava selvitys.

Toimenpidepyyntö kohdistuu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (HUS) kuntayhtymänä ja Kuopion kaupunkiin siksi, että ne vastaavat liikelaitostensa ja yhtiöidensä omistajaohjauksesta.

– Toimenpidepyynnöissä on kyse siitä, onko kilpailu yksityisen ja julkisen elinkeinotoiminnan välillä tasapuolista. Kunnat eivät ole korjanneet tilannetta riittävän ripeästi. Esimerkiksi useita markkinoilla toimivia liikelaitoksia on edelleen yhtiöittämättä, varatoimitusjohtaja Antti Neimala Suomen Yrittäjistä perustelee.

HUS:n toiminta markkinoilla selvitettävä

Suomen Yrittäjät sekä Helsingin, Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan Yrittäjät pyytävät kilpailuvirastoa selvittämään HUS:n toimintaa kilpailuneutraliteetin näkökulmasta.

HUS:n seitsemän liikelaitoksen liikevaihto vuonna 2014 oli yhteensä noin 750 miljoonaa euroa, ja niillä on runsaasti ulkoisia asiakkaita.

Yrittäjäjärjestöt pyytävät virastoa selvittämään, kuinka paljon liikelaitokset toimivat avoimilla markkinoilla. Lisäksi pitäisi selvittää HUS:n omistamien yhtiöiden omistajaohjausta, sillä myös yhtiöitettyyn toimintaan voi liittyä lainvastaisia suorahankintoja, ristiinsubventioita ja ei-markkinaehtoista hinnoittelua.

Suomen Yrittäjien mukaan esimerkki kilpailuongelmista on Hyvinkään sairaanhoitoalueella tehty sairaankuljetusjärjestely. Hyvinkään sairaanhoitoalueen lautakunta päätti toukokuussa, että potilaiden siirtokuljetukset alueella siirretään HUS:n omaksi toiminnaksi vuoden 2016 lokakuusta alkaen. Kuljetuksista vastaisivat Hyvinkään sairaanhoitoalue ja HUS Logistiikka.

Tällä hetkellä siirtokuljetuksia hoitavat myös yksityiset yritykset. Ostopalveluista luopumista perusteltiin lähinnä erittelemättömillä synergiahyödyillä. Siirtokuljetuksissa julkisella sektorilla ei ole laista johdettavaa velvollisuutta tuottaa palvelu.

– Palvelun ottaminen itse tuotettavaksi sulkee markkinoita ja uhkaa kaataa hyvin toimivia tehokkaita yrityksiä. Veronmaksajien kannalta mielekkäämpää on käyttää jo olemassa olevia resursseja kuin rakentaa uutta järjestelmää, Uudenmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Petri Graeffe huomauttaa.

Kuopion liikelaitokset Mestar ja Servica yhtiöitettävä

Suomen Yrittäjät ja Savon Yrittäjät pyytävät, että KKV selvittää Kuopion kaupungin omistamista liikelaitoksista erityisesti Mestarin sekä liikelaitoskuntayhtymän Servican toimintaa. Niiden osalta yrittäjäjärjestöt katsovat, että toiminnan yhtiöittämisvelvoite on laiminlyöty.

Neimalan mukaan on ilmeistä, että Mestar ja Servica harjoittavat laajamittaista taloudellista toimintaa markkinoilla.

– Osoituksena siitä ovat muun muassa liikelaitosten tavoitteet ulkoisten asiakkaiden palvelemiseksi sekä saatavissa olevat tilinpäätöstiedot, hän sanoo.

– Kuopion kaupungin liikelaitoksilla on runsaasti ulkoisia asiakkaita. Niiden ulkoinen myynti on systemaattista ja pysyvää toimintaa. Liikelaitokset ovat tuottaneet jatkuvaa tappiota ja tehneet ylisuuria investointeja. Samalla ne ovat myyneet ylikapasiteettiaan markkinoille ja sotkeneet alueen avointen markkinoiden toiminnan, Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen selittää.

Kuopion liikelaitoksista Mestar on osallistunut myös kaupungin järjestämiin tarjouskilpailuihin. Alueen yrittäjät katsovat, että liikelaitosten osallistuminen kaupungin hankintoihin vääristää helposti kilpailua.

– Liikelaitoksilla ei ole konkurssiuhkaa ja kaupunki siirtää hankintojaan liikelaitoksille ilman kilpailutusta. Ei ole reilua, että veronmaksajien kukkarosta rahoitetut liikelaitokset tulevat avoimille markkinoille ja osallistuvat myös julkisiin tarjouskilpailuihin. Vain todellinen kilpailu jalostaa, Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Pasi Pitkänen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)