Uudistus uhkaa syödä ravintoloiden elintilaa pidentämällä Alkon aukioloaikaa ja lisäämällä kauppojen valikoimaa.
– Voidaan hyvin kysyä, miksi nauttia alkoholi ravintolassa, kun sen saa halvemmalla kaupasta tai Alkosta, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä konkretisoi lakiesityksen ongelmaa.
Yrittäjien mielestä kilpailu- ja työllisyysnäkökohdista sekä järjestyksenpidon vuoksi olisi perusteltua edistää kuluttajien asiointia mieluiten ravintoloissa.
– Ravintoloille kannattaa antaa mahdollisuus kehittää palveluitaan. Se onnistuu, jos sallitaan ravintoloiden myydä juomia asiakkaan mukaan esitettyä laajemmin ja pienennetään täysin ylimitoitettua järjestyksenvalvontavelvoitetta, Grekin sanoo.
– Näillä muutoksilla parannettaisiin ravintoloiden kykyä toimia ja työllistää, hän jatkaa.
Uudistuksessa kielteistä on Alkon monopolin suojelu
Pienpanimoiden laajempi mahdollisuus myydä olutta suoraan valmistuspaikalta kuluttajalle on SY:n mukaan mainio muutos erityisesti syrjäseutujen matkailulle. Tilaviinimyynnin vapauttaminen paljasti, että matkailu viinitilojen läheisyydessä piristyi.
Myönteistä on myös ravintola-anniskeluun liittyneiden mutkikkaiden lupamenettelyiden ja esimerkiksi annoskokoihin liittyvien sääntöjen merkittävä keventäminen.
– Matkailu- ja ravintolayrityksille uudistus tuo paljon hyvää, mutta vielä enemmän hyvää se tuo kaupalle ja Alkolle, Grekin sanoo.
Alkon asemaa uudistus pyrkii suojelemaan muun muassa kieltämällä ulkomailta alkoholin etämyynnin kuluttajille Suomeen. Suomen Yrittäjien mielestä Alkon monopoli rajoittaa kilpailua ja yrittäjyyttä, ja monopolista tulisi luopua. Väkevämpien juomin vähittäismyynti voitaisiin ensi vaiheessa avata ravintoloille.
– Ravintola olisi alkoholin pientuottajille erinomainen paikka saada tuotteita asiakkaiden tutustuttavaksi. Kynnys sinne on matalampi kuin kaupan tai Alkon hyllylle, Grekin sanoo.