Verkkouutiset

”Nykytilanteessa oman talouden hallinnan ja korkoriskin merkitys korostuu”

Suomen rahoitusmarkkinoiden tärkeimmät vakausriskit liittyvät Suomen Pankin mukaan sekä kotimaiseen että kansainväliseen kehitykseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Pankki varoittaa matalien korkojen, tuottohakuisuuden kasvun ja markkinoiden runsaan likviditeetin synnyttävät riskejä, jotka voivat välittyä myös Suomeen.

Suomen rahoitusmarkkinoiden toiminta on pankin mukaan pysynyt vakaana, vaikka kokonaistaloudellinen tilanne ei ole parantunut. Tärkeimmät vakausriskit liittyvät kuitenkin kotimaiseen ja kansainväliseen kehitykseen.

Lisäksi Suomen talouden heikko kehitys voi altistaa rahoitusjärjestelmän riskeille.

– Rahoitusjärjestelmän vakaa toiminta on välttämätöntä Suomen talouden tasapainoisen kehityksen tukemiseksi, painottaa Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen tiedotteessa.

Kotitalouksien velkaantuneisuus on kaksinkertaistunut 2000-luvulla, joskin viime vuosina sen kasvuvauhti on vaimentunut. Tämän lisäksi velkaantuneisuuden keskittyminen tekee kotitalouksista haavoittuvia.

– Puolet asuntovelasta on velkaantuneimmalla kymmenyksellä kotitalouksista. Nykytilanteessa, jossa korot ovat olleet pitkään matalat, oman talouden hallinnan ja korkoriskin merkitys korostuu, Hakkarainen muistuttaa.

Euroalueen nykyinen rahapolitiikka mataline korkoineen on kuitenkin Suomen Pankin mielestä sopusoinnussa Suomen talouden suhdannevaiheen kanssa.

Hakkarainen kuitenkin varoittaa, että pitkään jatkuessaan matala korkotaso saattaa johtaa asuntoluotonannon liialliseen kasvuun ja asuntomarkkinoiden ylikuumenemiseen.

– Tällaiseen kehitykseen on varauduttava ajoissa makrovakausvälinein. Välineiden on oltava riittäviä, ja valmiudet niiden käyttöön on luotava hyvissä ajoin, Hakkarainen painottaa.

Hän puhui asiasta torstaina Suomen Pankin Euro & talous -julkaisun lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)