Verkkouutiset

Raportti: Kilpailukyky vahvistuu mutta ostovoima heikkenee – STTK vaatii palkankorotuksia

Suomen kustannuskilpailukyky vahvistuu, mutta toimihenkilökeskusjärjestö STTK varoittaa palkansaajien ostovoiman heikkenevän ilman kohtuullisia palkankorotuksia syksyllä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan tuoreen raportin mukaan kilpailukykysopimuksesta ja odotettua nopeammasta tuottavuuden kasvusta johtuen Suomen kustannuskilpailukyky vahvistuu suhteessa muuhun euroalueeseen.

Palkansaajien ostovoiman kehitys kuitenkin hidastuu raportin mukaan tänä vuonna, ja ensi vuonna ostovoiman arvioidaan heikentyvän hieman inflaation nopeutuessa ja työntekijän sosiaaliturvamaksujen noustessa. Viime vuonna ostovoima kasvoi 1,5 prosenttia.

STTK:n mukaan raportista ilmenee selvästi, että ilman kohtuullisia palkankorotuksia ensi syksyllä alkavalla liittokierroksella palkansaajien ostovoima ei kohene. Se puolestaan olisi tärkeätä kasvun ylläpitämiseksi.

– Jos hallitus syksyn budjettiriihessä noudattaa omaa ohjelmaansa ja pitää tuloverotuksen tason vähintään ennallaan, ostovoiman turvaamisen vinkkelistä palkkaratkaisuksi riittää maltillinen taso, STTK:n ekonomisti Seppo Nevalainen arvioi.

Nevalaisen mukaan työllisyys kohenee ja työttömyys alenee, mutta kovin hitaasti.

– Koska ripeytynyt kasvu ei yksin ratkaise työttömyysongelmaa, varsinkin pitkäaikaistyöttömyyden alentaminen vaatii vaikuttavia lisätoimia työvoiman alueellisen ja ammatillisen kohtaannon parantamiseksi sekä työttömien työkyvyn vahvistamiseksi, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)